Австралия забрани със закон преместването на руското посолство до парламента

Австралийският премиер Антъни Албанезе

Австралия блокира със закон строежа на ново руско посолство в близост до сградата на парламента в столицата Канбера, предаде Асошиейтед прес.

Законопроектът беше внесен от правителството на Антъни Албанезе и бързо събра необходимата подкрепа от австралийските депутати.

Предложението на кабинета беше мотивирано с данни за рискове за националната сигурност, произтичащи от евентуалното преместване на руската дипломатическа мисия.

"Правителството получи много ясни съвети в областта на сигурността за риска, породен от ново руско присъствие толкова близо до парламента", каза Албанезе пред репортери.

Вижте също Лейбъристите спечелиха изборите в Австралия. Новият премиер ще бъде Антъни Албанезе

Случаят датира още от 2008 г., когато руското Русия е сключила договор за наем на парцел близо до австралийския парламент. Впоследствие властите в Камбера опитаха да развалят сделката, но неуспешно, припомня АФП.

С приемането на специален закон, блокиращ строежа на ново руско посолство, на практика прекратява договора за наем на въпросния парцел. В момента сградата на руската дипломатическа мисия се намира в южната част на града.

Австралия е сред страните, които се включиха в западните санкции срещу Русия заради военната инвазия на Кремъл в Украйна, започнала през февруари 2022 г. Камбера осъжда действията на руската армия като незаконни.

Вижте също Войната: Украински удар с дрон предизвика пожар в петролен склад край Воронеж