Хиляди протестираха срещу забраната на абортите в Полша след смъртта на бременна жена

Хиляди хора протестираха в сряда във Варшава срещу полското правителство.

Хиляди поляци излязоха на масови протести в няколко града в страната в сряда срещу законодателното ограничаване на абортите след смъртта на млада бременна жена, предаде ДПА.

След решение на контролирания от полското правителство Конституционен съд от 2020 г., което доведе до най-масовите протести в Полша от 1989 г., законът в страната позволява прекратяване на бременността само в случай на кръвосмешение, изнасилване или риск за здравето на майката. Дори не, ако плодът е увреден. Само ако жената сама направи аборт, това не се смята за престъпление.

Вижте също "Ще продължавам да помагам на жените". Тя беше осъдена, защото опита да помогне на жена за безопасен аборт

На този фон 33-годишната Дорота почина на 24 май от отравяне на кръвта в южния полски град Нови Тарг. Тя е била бременна в 20-ата седмица и три дни преди смъртта си е била приета в болница след изтичане на околоплодна течност. Въпреки че състоянието ѝ е продължило да се влошава, лекарите не са направили нищо, за да я спасят, пише ДПА. По случая започна разследване.

Заради този случай хиляди протестиращи излязоха по улиците на няколко полски градове в сряда с плакати с надписи като "Искаме да раждаме, а не да умираме" и "Искаме лекари, а не мисионери". Протестите бяха проведени под мотото: "Стига вече! Спрете да ни убивате!".

През последните години няколко бременни жени починаха в Полша, след като лекари не предприеха действия заради строгото законодателство, ограничаващо правото на аборт дори при тежки увреждания на плода и риск за здравето и живота на майката, припомня БТА.

Законовите промени влязоха в сила през 2021 г., след като бяха приети от управляващата консервативна националистическа партия "Право и справедливост" и утвърдени от Конституционния съд. Следващите редовни парламентарни избори в страната трябва да бъдат произведени през октомври или ноември.

Вижте също "Нейното сърце също биеше." Как Изабела умря заради забраната на абортите