"Оставили са ни да ни унищожат". Как живеят руснаците в граничния град Шебекино

Честа гледка в града са сгради, поразени от снаряди

Войната, която Русия води в Украйна повече от година, вече е в нова фаза - от нея бягат не само украинци, но и руснаци от другата страна на границата. Преди дни започна масова евакуация на жителите на град Шебекино в Белгородска област, атакувана от руски диверсанти от украинска територия.

От началото на пълномащабното нахлуване в Украйна граничните райони на Русия неведнъж са попадали под обстрел. В последните месеци обаче той се засили, вече има загинали и ранени, а на 22 май в региона успяха да навлязат диверсанти от Легион "Свобода за Русия" и Руския доброволчески корпус (РДК).

Те влязоха в ожесточени сражения с местни военни, нанесоха поражения и успяха да пленят руснаци и военна техника. Отрекоха и твърденията на Москва, че са били разгромени, а 70 души от тях са били убити.

Самите диверсанти са руски граждани - политически преследвани активисти, бивши военни и служители на правоохранителните органи, чиято цел е да освободят Русия от режима на Владимир Путин и да спрат войната. Те са част от Международния легион на украинските въоръжени сили и действат в координация с тях, но изпълняват и самостоятелни операции.

Киев отрича обвиненията на Москва, че стои зад атаките, самите легионери също поемат изцяло отговорността за действията си в Белгородска област.

Войната, разпалена от Путин, се връща като бумеранг към Русия.

Украинският журналист и публицист Виталий Портников коментира пред Радио Свобода, че така войната, разпалена от Путин, се връща като бумеранг към Русия. В резултат на атаките на "Свобода за Русия" и РДК руските власти на практика са загубили контрол над няколко населени места в този регион.

"Една от тактическите цели на тези набези е да се вкарат руски войски в Белгородска област от източната или южната част на Украйна, за да се отслаби руската отбрана на фронтовата линия", каза още Портников.

Селището е основано през 1713 година, а през 1938 година получава статут на град

"Русия ли сме или какво?"

От края на май атаките на диверсантите в Белгородска област не спират. В началото на юни губернаторът Вячеслав Гладков съобщи, че град Шебекино, който се намира на 5 км от границата, е бил подложен на "безпрецедентен украински ракетен обстрел" с реактивни системи за залпов огън "Град" и има ранени. Започна евакуация на местното население, а градът беше затворен. По данни досега на Гладков, които не са потвърдени, са засегнати централният пазар, магазини, предприятия, 1150 жилища в блокове и 370 къщи.

На 4 юни диверсантите успяха да влязат в Шебекино и да атакуват сградата на местната полиция, унищожавайки военна техника и пленявайки руски военнослужещи. Заради това Москва изпрати отряд от специалните сили "Сенеж". Според видеозапис, публикуван на 5 юни, легионерите контролират близкото селище Нова Таволжанка и, както твърдят, още населени места в района.

Лично Владимир Путин коментира, че властите "няма да позволят на недоброжелатели да разклатят ситуацията вътре в страната".

Вижте също "Колос с глинени крака". Боец от "Свобода за Русия" разказва за щурма край Белгород

Сигурно е едно обаче - Белгородска област се превръща в зона на активни военни действия. А една от най-горещите точки е Шебекино - град с 40 000 души довоенно население, от които сега са останали много малко. По информация на независимия журналистически колектив "Берег" през април в града е имало 42 обстрела, а през май те са нараснали до 130.

Местни жители разказват, че първоначално в града не е имало организирана система за евакуация, докато все повече снаряди падат по улиците и върху сгради. Други недоволстват, че евакуацията се е забавила и обвиняват руските власти, че са ги забравили с призиви в социалните мрежи: "Русия ли сме или какво? Ще се застъпят ли за нас?".

В областния град Белгород вече има шест пункта за временно настаняване, но те са с общ капацитет за едва 3000 души. Част от хората са принудени да си наемат квартири, докато цените скачат. Местните са още по-притеснени от започналата украинска контраофанзива.

"Ние сме бежанци и няма да има къде да се върнем"

Кореспондент на Север.Реалии посети Белгородска област в навечерието на Деня на Русия - 12 юни, и видя как живеят хората в Шебекино.

Първото, което прави впечатление, е, че на всяка сграда в града има надпис "Скривалище". Има и доста плакати с портрети на загинали белгородски войници: "Наш сънародник, доброволец... Награден посмъртно".

Надпис "Скривалище" на фона на балони за празника на Русия

Улиците са празни. В една част на града се носи миризма на горящо сметище. Откъм къщите идва миризма на развалено месо. Хората, които отказват да напуснат града, изхвърлят бързо разваляща се храна от неработещи хладилници под прозорците си и това е единствената храна за бездомните животни.

Повечето от изходите са блокирани с чували с пясък. Централният пазар вече не работи. Наблизо се намира търговският център "Галерия", който е изгорял още през октомври 2022 г. В непосредствена близост до него има нов кратер.

Малко по-нататък спира тъмносиня хонда. В нея има мъж в камуфлаж, но без бронежилетка. Вероятно е член на Силите за териториална отбрана.

Приятелю! Ти си като на екскурзия, отдалечи се от откритото пространство, в гората. Или поне пресечи пътя

"Приятелю! Ти си като на екскурзия, отдалечи се от откритото пространство, в гората. Или поне пресечи пътя", обръща се той към журналиста и посочва другата страна на улицата - там има дървета, така че е по-безопасно.

В този момент се чува силен взрив. Един снаряд пада от "безопасната" страна на пътя, но не се взривява. Шофьорът натиска газта и изчезва.

Поражения от снаряд на тротоара

На един от централните площади на Шебекино е имало червен надпис "Победа". Останала е само рамката. На заден план гори бизнес център. Не се вижда пожарът, но все още има дим.

Опожарените коли отпред са последица от обстрел от предния ден.

Сега в Шебекино няма магазини, няма и електричество след обстрел на електрическите подстанции. Снабдяването със светлина и вода временно се възстановява, когато доброволци и военни донасят генератори за ток.

Доброволци раздават храна и питейна вода. В Шебекино не може да се купи нищо. Затова в няколко точки на града са открити "пунктове за доставка на хуманитарна помощ на жителите на Шебекинския район".

Местните дълго чакат на опашка за храна и други помощи

В първия пункт опашката пресича целия площад. Някои от хората са доволни от руските власти. От палатка на доброволци излиза съпружеска двойка с четири торби. Той е с тениска с буквата Z - един от символите на руската война в Украйна, а тя с потник с надпис "Feeling good, looking cool" "("Чувствам се добре, изглеждам страхотно"). Двамата нетърпеливо показват какво има в торбите – в "детския комплект" - гевреци и бонбони, в другите - консерви, кафе, тоалетна хартия, прах за пране.

"Още не знаем къде ще можем да се настаним. Но със сигурност ще се върнем, вероятно есента. Раздаването на храна е добре организирано, но има много хора, стояхме може би час и половина. Губернаторът си върши добре работата. За месец и половина побеля", казва мъжът.

Наскоро Гладков обеща по 10 000 рубли на всички жители на Шебекино. Освен това по 50 000 рубли на член на семейството трябва да получат тези, чиято къща е повредена или разрушена.

"Градът наистина е празен, мъртъв град"

Друг местен жител, който също е с блуза със Z, обаче недоволства: "Не разбирам какво чакат те (командването на руските въоръжени сили). Можеха да поставят укрепителна линия на границата".

Трети, който се представя за Виктор Василиевич, добавя: "Градът наистина е празен, мъртъв град. Няма велосипедисти, няма минувачи, няма коли, само момчетата от териториалната отбрана".

Териториалната отбрана започва да се формира през декември 2022 г., към края на първата година от войната. В нея се набират местни жители, за предпочитане с боен опит, особено тези, които не са годни да служат в руските въоръжени сили поради здравословното си състояние.

"На моята улица е останал един човек. Мислят ли да направят нещо?! Оставили са ни да ни бомбардират, да ни унищожат или какво? Нима нямаме войски, които могат да бъдат докарани тук? Единственото, което правят, е да се хвалят, че всичко е под контрол - няма нищо под контрол!", ядосва се Василиевич.

В тази сграда доскоро се е помещавал голям магазин

Според него властите не правят нищо както трябва - Нова Таволжанка е била опустошена, Шебекино също, виждат се само успехите на украинците.

"Сега ние сме бежанци и няма да има къде да се върнем", добавя мъжът, който смята, че атаките на диверсантите ще продължат - "днес в Шебекино, утре - по-нататък в Русия".

Негов съименник - Виктор, не е съгласен: "Всичко това е само тук, в центъра. Останалата част от града е добре. Той е непокътнат, жив е. Тук са останали много хора (според изчисленията на губернатора Гладков 2703 души - бел. ред.) Когато хората казват, че градът е мъртъв, те лъжат".

Мъжът е тръгнал с колата си, за да си провери апартамента. Носи цигари, тъй като сега в Шебекино те имат особена стойност. Към него се приближава съсед, който го моли да премести автомобила, така че да е под дърветата. Понякога по колите се хвърлят гранати от дронове, обяснява той.

"Докато не прелетят над Москва, никой не реагира"

В разговора се намесва още един местен жител. Казва се Александър и също се оплаква от властите: "Докато не прелетят над Москва, никой не реагира", споменава той историята с дроновете, които неотдавна бяха свалени над руската столица.

Мъжът добавя, че "никой дори не е обявил официално евакуацията на Шебекино, за да не "разклати ситуацията в страната". И според него трябва да се благодари само на териториалната отбрана, защото "полицията я няма".

По официални данни най-малко 13 души са загинали, откакто започнаха тежките обстрели в пограничните райони на Белгородска област. Повече от 50 души са ранени. Общо около 50 души са загинали в областта по време на войната. На 6 юни стана известно, че по време на обстрела са загинали трима наборни войници, а други седем са ранени. Всички те са били изпратени в Белгородска област "за обучение" от Екатеринбург.

Вижте също "Централата не може да бъде възстановена". Какво се знае за взрива, който разруши стената на ВЕЦ "Каховка"