Одеса, Краматорск, Константинивка. Русия нанесе смъртоносни удари в няколко украински региона

Разрушена сграда след руски ракетен удар в Одеса, 14 юни 2023 г.

Най-малко шест души са били убити, след като Русия нанесе ракетни удари по няколко украински града през нощта на вторник срещу сряда, съобщиха украинските власти. Новите смъртоносни атаки идват, след като във вторник 12 души загинаха след масиран руски ракетен обстрел в Кривой рог - родния град на украинския президент Володимир Зеленски.

Рано сутринта в сряда южното командване на украинската армия съобщи, че най-малко трима души са били убити и 13 са ранени след руски удар по Одеса.

През нощта Русия е изстреляла четири ракети "Калибър" по черноморския град, като е ударила складове, бизнес център, училище, жилищен комплекс и магазин в центъра на града. От армията посочиха, че под развалините може да има още хора. Според съобщението две от четирите ракети са били свалени.

В същото време трима души са били убити след руски ракетен обстрел по Краматорск и Константинивка в Донецка област, съобщи областният управител Павло Кириленко във Фейсбук .

"Ракетите, изстреляни от руснаците, удариха частни домове и причиниха значителни щети: в Краматорск те унищожиха най-малко пет къщи и повредиха още две дузини, в Константинивка – две са разрушени и 55 други са повредени", написа Кирикленко.

Днепропетровска област на Украйна също беше атакувана за втори пореден ден, каза областният управител Серхий Лисак в сряда. По думите му три дрона са били свалени от противовъздушната отбрана. Лисак добави още, че украинският град Никопол е бил обстрелван от руска тежка артилерия.

По-рано във вторник 12 души бяха убити и още 13, включително три деца, бяха ранени при руски ракетен удар по пететажна жилищна сграда в Кривий Рог в Днепропетровска област.

Руските атаки идват на фона на съобщения за украинска контраофанзива. Във вторник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Украйна напредва в своето контранастъпление и прогнозира, че лидерите на НАТО ще увеличат военната помощ за Киев, когато се срещнат следващия месец.

Столтенберг направи коментарите си по време на среща в Белия дом с президента на САЩ Джо Байдън. По време на срещата Държавният департамент на САЩ обяви нов пакет от боеприпаси и тежко въоръжение на стойност 325 милиона долара за Украйна.

Вижте също Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад