"Историческа победа". Проевропейска партия печели изборите в Черна гора

Водачът на листата Милойко Спаич (в средата) празнува победата на формацията, която е създадена преди по-малко от година

Проевропейското движение "Европа сега" печели най-голяма подкрепа на предсрочните парламентарни избори в Черна гора, но ще трябва да търси коалиционни партньори за стабилно управление.

Новосформираната партия получава 25,6% от гласувалите на вота в неделя при обработени 99% от резултатите, показват предварителните данни на неправителствената организация Център за мониторинг и проучване (ЦеМИ), съобщи БТА.

На второ място е Демократичната партия на социалистите (ДПС) с 23,8%. Неин лидер доскоро беше бившият президент Мило Джуканович, който беше в управлението на страната около 30 години. Той се оттегли от лидерския пост, след като през април загуби балотажа на президентските избори от другия лидер на „Европа сега“ – настоящият президент Яков Милатович.

Тези избори са решаващи за преодоляване на политическата криза в Черна гора и продължаването ѝ по пътя на евроинтеграция. Адриатическата държава с население от около 620 000 души е член на НАТО от 2017 година и има статут на кандидат за ЕС от 2010 година. Черна гора бе напреднала най-много от държавите в региона в процеса, но миналата година две правителства бяха свалени с вот на недоверие, а споразумение за трето не бе постигнато.

Водачът на листата и един от основателите на “Европа сега” - Милойко Спаич, каза, че резултатът на изборите е "историческа победа".

"Мисля, че в Европа не се е случвало извънпарламентарна партия, която съществува от август миналата година, т.е. десет месеца, да победи на избори", добави той на пресконференция в Подгорица.

“Европа сега”, която подкрепя по-тесни връзки със Сърбия, обаче няма да може да формира самостоятелно правителство. Спаич коментира, че формацията би търсила партньори, които споделят нейните ценностите и със сигурност ще формира проевропейски кабинет.

Той изключи коалиция с ДПС, която управлява страната от 1990 до 2020, както и с движението УРА на настоящия премиер Дритан Абазович. УРА се яви на изборите в коалиция с Демократите на бившия председател на парламента Алекса Бечич. Коалицията печели 12,3%.

Преди тях се нарежда коалицията “За бъдещето на Черна гора” с подкрепа от 14,8%. Формацията е съставена от две партии, част от разпадналия се през май проруски и просръбски Демократичен фронт, който беше в основата на съставянето на правителство след изборите през 2020 година.

Избирателната активност в страната беше 56,6% – най-ниската от излизането на Черна гора от съюза със Сърбия през 2006 г. Държавната избирателна комисия ще обяви окончателните резултати през следващите дни.

Вижте също "Братята отново се сближават". Може ли новият президент на Черна гора да я превърне в "сръбски сателит"