"Проект на дълбоката държава". Росен Плевнелиев обвини Румен Радев във връзки с Русия

Бившият президент Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г., кандидатиран от ГЕРБ, обвини настоящия президент Румен Радев във връзки с Русия и го нарече "проект на дълбоката държава". Това стана в интервю на бившия президент пред Нова телевизия в неделя.

Думите му идват няколко дни след като заработи временното правителство на ротационен принцип с мандат на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и с подкрепата на ГЕРБ.

"Около него (Радев) има само агенти на „Държавна сигурност”. Стратегическият му съвет се управлява от агент на „Държавна сигурност” с прякор Майстора", каза бившият президент.

"Дълбоката държава винаги в България се е изразявала от връзките на комунистическите тайни служби с Москва. Големият шок в парламента на проевропейските сили дойде тогава, когато видяха абсолютното взаимодействие между Радев, главния прокурор, службите, „Възраждане” и БСП", добави Плевнелиев.

„На президента не му прави чест да излезе по време на химна или да не подаде ръка на Денков. Тази безмислена война не отива на един държавен глава. През тези 6 години той неведнъж наруши Конституцията”.

По време на връчването на мандата на настоящия премиер Николай Денков Радев го призова да не изпълнява мандата. Това доведе до два протеста, на които хиляди хора се събраха пред президентството с призив за запазване на евроатлантическата ориентация на България. По-късно след гласуването на новото правителство Радев излезе от парламента по време на изпълняването на химна.

Според Плевнелиев служебният кабинет, който се назначава от президента, прекъсва нишката между две демократично избрани правителства. "Почти никъде няма модел на служебно правителство", каза той, като добави, че според него е разумно правителството в оставка да остане на власт до следващия редовен кабинет.

Той смята, че ако ще се прави реформа на Конституцията, може да се реши въпросът с вицепрезидента, каквато позиция по думите му няма в много държави. Ако се случи нещо с президента, то председателят на Народното събрание може да поеме тези функции за два-три месеца, каза Плевнелиев.

За новото правителство Плевнелиев каза, че "много важна цел е да се удържи до еврозоната". "Така ще се скъса с "дълбоката държава" и ще се скъсат всякакви връзки", каза още той. Според него обаче решенията в новия кабинет ще се вземат "трудно и тежко".

По негови думи "няма коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има единодействие, решава се съдбата на България". "Нещата са "много по-сложни и важни от гледна точка на историческа значимост, отколкото си мислим".

ПП-ДБ и ГЕРБ постигнаха компромисно решение за проевропейски кабинет след близо двугодишна политическа криза, по време на която управляваха няколко служебни правителства, избрани от президента Румен Радев, както и редовното правителство на Кирил Петков от ПП, което беше свалено през лятото на 2022 г. с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН). Радев и служебните му правителства са обвинявани в проруски позиции и политики.

Вижте също Светкавичната война срещу европейския път на България