Украинските военни съобщават за тежки сблъсъци в Източна Украйна

Украински войници карат бронетранспортьор близо до фронтовия град Бахмут.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че руските сили са съсредоточили основните си усилия в събота върху пълното окупиране на Донецка и Луганска област.

Новината идва на фона на изказване на украинския президент Володимир Зеленски от събота, че украинските контранастъпателни действия са в ход.

Според украинските военни през деня са се състояли 28 бойни сблъсъка, а украинските военновъздушни сили са нанесли 15 удара по пунктовете за съсредоточаване на руската армия.

Украинският ракетен и артилерийски огън е поразил два контролни пункта, пет района на съсредоточаване на войски, оръжия и военна техника, едно артилерийско подразделение на огнева позиция и четири други "важни обекта на окупаторите", се посочва в съобщението.

Противникът е нанесъл 66 въздушни удара и е извършил 39 атаки от ракетни системи. "За съжаление, има загинали и ранени сред цивилното население, разрушени и повредени са частни домове и друга гражданска и административна инфраструктура", се казва във вечерната актуализация на Генералния щаб.

В доклада се казва още, че украинските сили са отблъснали вражески атаки в района на Бахмут и Марийка - центрове на тежки сблъсъци в източната част на страната. Според Генералния щаб руските сили "продължават да търпят тежки загуби, които се опитват да прикрият".

Радио Свободна Европа (RFE/RL) не може да потвърди независимо твърденията за бойното поле.

По-рано Зеленски отказа да разкрие подробности за контраофанзивните дейности. Той говори на съвместна пресконференция в с канадския премиер Джъстин Трюдо, който беше на изненадващо посещение в Киев, по време на което обяви нова военна помощ за Украйна.

Вижте също "При вас има война, тук е безопасно". Истории на незаконно депортираните деца на Украйна и техните родители