"Тежи на обществото". Пеевски обсъди с ПП-ДБ и ГЕРБ премахване на фигурата на главния прокурор

Делян Пеевски беше излъчен от своята партия ДПС в комисията за конституционни промени

Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ по закона "Магнитски", участва в разговори на ДПС и представители на новите управляващи от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ за конституционни промени и премахване на фигурата на главния прокурор.

Преди няколко дни Пеевски беше избран за член на комисията по конституционни въпроси в Народното събрание с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Има такъв народ" и косвено с неучастието на "Възраждане" в гласуването. От ПП-ДБ казаха, че това "не стана добре" и призоваха за реконструиране на комисията. От ДПС обаче отказаха да оттеглят Пеевски.

В петък министърът на правосъдието Атанас Славов и Надежда Йорданова от "Демократична България" проведоха срещи с ГЕРБ и ДПС, включително Пеевски, за промени в конституцията. Славов уточни, че ще се срещне с всички партии.

След разговорите Пеевски, който в петък заедно с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ е разговарял в стаята на партията със съпредседателя на ДБ Христо Иванов за реформата и състава на конституционната комисия, каза:

„Видяхте, че приехме механизма за контрол върху главния прокурор и също така обсъждахме и с г-н Иванов да премахнем фигурата на главния прокурор като цяло, да я няма в новата конституция“.

Попитан от кога това е важно за ДПС, той отговори, че още "преди година и половина орязахме всичките му правомощия" с проект за промени в Конституцията.

"Вие не смятате ли, че тази фигура тежи на обществото? Сега това предложение за премахване на фигурата на главния прокурор дойде от тях, ние ще мислим, но по-скоро ще бъдем съгласни", добави Пеевски.

Попитан дали са видели проект на ПП-ДБ за това, той отговори, че не са, но го очакват, и ще търсят консенсус. По повод комисията, в която участва, депутатът от ДПС посочи, че никой не може да доминира в нея, защото става въпрос за Конституцията на България и "трябва да я направим заедно".

Според правосъдния министър Атанас Славов теми на разговора с Пеевски и останалите депутати в петък са били механизъм за освобождаване на главния прокурор, който да не е зависим от някакви временни мнозинства във ВСС, а да е ясно разписан на конституционно и на законодателно ниво.

Включването на Делян Пеевски в разговорите за конституционна реформа в последните дни предизвика противоречиви реакции. Пеевски е депутат от ДПС и бизнесмен. Той беше санкциониран от САЩ за участие в корупция по закона "Магнитски", а по-късно и от Великобритания. Въпреки санкциите той никога не е бил обвиняван от прокуратурата и осъждан. Избирането му за председател на ДАНС през 2013 г. предизвика масови протести срещу правителството на Пламен Орешарски.

Вижте също "Аз съм си тука, къде да се връщам". Какво означава излизането на Делян Пеевски на сцената