"Не стана добре" с Пеевски. ПП-ДБ иска той да напусне конституцонната комисия. ДПС отказва да го оттегли

Христо Иванов каза от парламентарната трибуна, че се иска да си сложи името върху тази комисия, но "го е страх, че ще си сложи името върху нейния провал"

Парламентарната група на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) призова с декларация промяна на състава на Комисията по конституционни въпроси, след като в сряда за неин член беше избран депутатът от ДПС Делян Пеевски, санкциониран от САЩ за корупция по закона "Магнитски".

"Вчера станахме свидетели на попълване на конституционната комисия и не стана добре", каза от парламентарната трибуна съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Самият Делян Пеевски реагира на критиките на Христо Иванов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание, че е право на ДПС да изберат кой ще е член на комисията.

"Господин Иванов трябва да разбере следното нещо: наше право е да решаваме кой участва в комисията, и ако искат да правят конституционна реформа, така ще бъде. Те не могат да бъдат морални съдници, на който и да било, най-малкото г-н Христо Иванов може да бъде съдник на мен или на някой и той го знае много добре", каза още той.

Още при гласуването ПП-ДБ, както и БСП, бяха против избора на Пеевски, въпреки че лидерите - Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев, гласуваха "въздържал се". Пеевски беше избран със 109 гласа - на ГЕРБ-СДС (64), ДПС (34) и "Има такъв народ" (11). Депутатите от "Възраждане" присъстваха в залата, но не гласуваха. Вече независимият Радостин Василев, който се отцепи от ПП-ДБ, също не участва.

От ПП-ДБ обвиниха партията на Костадин Костадинов, че е помогнала за избирането на Пеевски, тъй като, ако срещу него бяха гласували 35 от нейните депутати, гласовете "против" и "въздържал се" щяха да са повече от тези "за", каквото е изискването.

"Една парламентарна група каза, че подхожда към този въпрос на майтап, друга се отрече от това, че с нейното неучастие стана този избор", каза още в четвъртък Иванов от трибуната, имайки предвид ИТН и "Възраждане".

"Колегите от ГЕРБ не знам дали така си представят конструирането на мнозинствата в този парламент – „ала карт“, „шведска маса“, и то точно в тази компания".

Лидерът на "Да, България" добави, че всички трябва да си дадат сметка, че този процес е толкова крехък, че трябва да се подхожда много внимателно към него. Затова от ПП-ДБ предлагат "да си дадем няколко дена малко да се успокоим, след което другата седмица ще проведем още един кръг консултации" за комисията и "да предложим нейното реконструиране".

"Трябва да направим всички усилия в тази комисия – нейният състав, нейната дейност, нейният формат да не предизвикват никакви спорове и никакви разделения", добави Иванов, който сам е избрал да не е член на комисията.

Той коментира, че оставката на главния прокурор Иван Гешев трябва да се случи, но неговото отстраняване от същите хора по същия начин, по който той беше "инсталиран", няма да донесе усещане за изчистване и за възстановяване на баланса. В същия момент във Висшия съдебен съвет започваше заседание, на което да бъде направен пореден опит за предсрочно освобождаване на Гешев.

ДПС обаче каза, че няма да се откаже от участието на Пеевски в Комисията по конституционни въпроси.

„Реформата ще бъде направена такава, каквато е нужна на българската съдебна система, на българското общество, на нашите партньори. Ще бъде направена тук, от този парламент, с участието на ДПС и на г-н Пеевски“, каза от трибуната зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

Той отбеляза, че „това не е инат и не е изпиране, както искате да го представите вие, защото няма какво да перем“.

Йордан Цонев

„Успокойте топката и дайте да вървим напред, никакви смени няма да има, няма да се поддадем абсолютно на никакви внушения отвън", добави Цонев.

Той се обърна към ПП-ДБ с думите, че от 2020 г. излизат по площадите и искат смяна на главния прокурор, а от ДПС от години им говорят, че смяната на главния прокурор не е съдебна реформа, а „стани да седна“. По думите му това било интерпретирано "много удобно като „ДПС защитава този главен прокурор".

В полемиката се включи и Тошко Йорданов от ИТН, който атакува ПП-ДБ, като ги сравни с "млада палава булка, която се взема с опитен по-възрастен, но също доста палав партньор – ГЕРБ, а ДПС играят ролята на парапет".

"Вчера тази метафора ви я навряхме в очите не за друго, а защото наистина се правите, че не сте в брак с ГЕРБ и с ДПС", добави той по повод новото правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с ротационни премиери.

Костадин Костадинов поиска ПП-ДБ да преосмислят разговорите за конституционни промени с ДПС и вместо това да предпочетат "Възраждане".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза: "От ПП-ДБ осъзнахте, че ви употребиха: че реформата ще се сведе до "вместо Гешев-Пешев" и че вие нямате контрол върху този процес".

Делян Пеевски е депутат от ДПС и бизнесмен. Той беше санкциониран от САЩ за участие в корупция по закона "Магнитски", а по-късно и от Великобритания. Въпреки санкциите той никога не е бил обвиняван от прокуратурата и осъждан. Избирането му за председател на ДАНС през 2013 г. предизвика масови протести срещу правителството на Пламен Орешарски.

Вижте също КТБ, цигари и един изчезнал тефтер. Пет случая, в които Пеевски остана незабелязан за прокурорите