"Възмутителен акт". Радев осъди разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка" ден по-късно

Президентът на България Румен Радев

Президентът Румен Радев осъди “атаката” срещу язовир “Нова Каховка” в Украйна. Той направи това в публикация в Туитър в сряда вечерта - повече от 36 часа след новината, че стената на язовира е пробита, при което са наводнени десетки селища.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно на пробиването на стената на язовира, който се намира в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна.

“Силно осъждам атаката срещу язовир “Нова Каховка”, която застрашава безброй цивилни, представлява сериозен риск за околната среда и застрашава сигурността на Запорожката ядрена централа”, написа Радев в Туитър в сряда в 19 часа.

“Отговорните за този възмутителен акт трябва да понесат отговорност”, добави той.

Българското Министерство на външните работи осъди разрушаването на язовирната стена още във вторник, като го нарече “ужасяващ акт”.

НАТО, Европейският съюз (ЕС), Великобритания и САЩ осъдиха разрушаването на язовирната стена, което предизвика тежки наводнения, още във вторник през деня.

Украинските власти съобщиха, че 30 селища по поречието на река Днепър са наводнени, а около десетки хиляди хора са изложени на риск и трябва да бъдат евакуирани. По думите на украинския президент Володимир Зеленски стотици хиляди хора са оставени без нормален достъп до питейна война.

Стената на язовир “Нова Каховка” е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е построено през 1956 г. по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа “Каховка”. Язовирът е ключово важен за снабдяването с вода на Кримския полуостров, незаконно анексиран от Русия през 2014 г., както и на Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

Your browser doesn’t support HTML5

Kакви са опасностите след взрива на язовир "Нова Каховка" в Украйна?