Гешев внесе в парламента протокол за иззети документи и устройства по "Барселонагейт"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на извънредното заседание на парламента във вторник.

Главният прокурор Иван Гешев внесе във вторник в Народното събрание допълнителни материали, свързани с разследването на пране на пари, познато като “Барселонагейт”, по което беше поискан имунитетът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Става въпрос за протокол от претърсване и изземване на документи и електронни устройства. Освен него, в парламента са внесени още справка от столичната полиция за издирвателни мероприятия, както и молба за правна помощ до Турция, съобщи прокуратурата.

Разследването “Барселонагейт” е свързано с т.нар. къща в Барселона, която е обект на проверка за евентуална схема за пране на пари, по която испанските власти подозират връзка с Борисов. То се бави вече 3 години.

Малко по-рано държавното обвинение съобщи, че до Гешев е отправено предложение да поиска имунитета и на съпредседателя на “Продължаваме промяната” (ПП) Кирил Петков. Това се случва в деня, в който парламентът гласува предложеното от Николай Денков от ПП правителство с подкрепата на ГЕРБ-СДС.

Прокуратурата се активизира по няколко разследвания, след като преди седмици кандидатът за премиер с първия мандат от ГЕРБ Мария Габриел каза, че ще поиска оставката на Гешев, а ДПС я подкрепи.

Впоследствие във ВСС започна процедура по освобождаването на главния прокурор, а парламентът прие механизъм за неговото разследване и намали минималния брой на гласовете, в които може да бъде уволнен - на 13, вместо досегашните 17 гласа. Преди ден Гешев атакува тези законови промени пред Конституционния съд.

Вижте също Прокуратурата иска имунитета на Кирил Петков заради гражданството му. Той ще чака комисия