Първото в Европа 3D-принтирано училище се строи в Украйна

Руската армия е унищожила поне 1500  училища от началото на инвазията ѝ в Украйна. Хиляди деца са без класни стаи, но иновативна технология може да помогне за по-бързото възстановяване на разрушенията. Как се "принтира" училище от бетон, който прилича на паста за зъби?

Хипермодерна строителна технология се използва за изграждането на училище в Лвов, което организаторите на инициативата се надяват да послужи като план за мащабната реконструкция, която предстои в Украйна.

Строежът на 3D-принтираното училище в украинския град Лвов на 24 май.

Слой по слой, първото в Европа 3D-принтирано училище се оформя в квартал на Лвов, Западна Украйна.

Печатаща дюза, полагаща бетон на обекта в Лвов.

Проектът е на хуманитарната организация Team4UA и използва оборудване от COBOD International, датска строителна компания за 3D печат. Необходим е екип от трима души, които да управляват и наблюдават печатащия робот.

Скица, която показва как може да изглежда основното училище в Лвов.

Основното училище е замислено като модел за изграждане на подобни сгради в цяла Украйна. Най-малко 1500 училища са били унищожени от началото на руската инвазия, показват данните на Киевското училище по икономика от април 2023 г. Атаките са оставили хиляди украински деца без класни стаи.

Планираният интериор на основното училище в Лвов.

Сега Лвов е дом на 250 000 вътрешно разселени граждани, повече от 75 000 от които са деца. Училището ще бъде хибридна постройка от 3D отпечатани пространства и секции, построени на ръка от дърво и други материали.

В интервю за BBC, дадено в Лвов, Хенрик Лунд-Нилсен, основателят на COBOD, твърди, че технологията за 3D печат е „много по-бърза и много по-евтина“ от конвенционалните строителни методи. По-късно той уточни, че с „първия проект, който хората ще направят, няма да спестят, но след като го овладеят и започнат да го правят все по-бързо и по-бързо, това ще спестява пари“.

Печатащата дюза на работа в Лвов на 24 май.

Лунд-Нилсен каза пред BBC, че 99 процента от бетона, използван в сместа за училището в Лвов, се доставя от Украйна. Организаторите на проекта казват, че дългосрочна цел е импортирането на няколко принтера и вграждането на отломките от разрушени сгради в подобен на паста за зъби бетон, използван за печат.

3D-отпечатаната секция на сградата в Лвов трябва да бъде завършена съвсем скоро, а планът е училището да бъде напълно завършено до края на 2023 г.