Тогава и сега: Възраждането на Буча 

Серхией Нужненко е един от първите фотожурналисти, които влизат в град Буча по време на изтеглянето на руските окупатори. Той се връша за да открие един преобразен град.

Малко повече от година след като руската армия се изтегля от украинския град, който разрушава, той вече е преобразен. За промяната свидетелстват снимките на фотографа на Свободна Европа (RFE/RL) Серхий Нужненко, който се връща на място. 

През март 2022 г., в разгара на руската инвазия около Киев, сътрудникът на Свободна Европа (RFE/RL) Серхий Нужненко е един от първите фотожурналисти, които влизат в град Буча. Тогава там още се водят боеве. Повече от година по-късно фотографът посещава отново местата, където е снимал разрушения, за да открие един преобразен град.

Главна улица в Буча, заснета на 1 март 2022 г. по време на затишие в боевете. Градът, който е разположен северозападно от Киев, е място на ожесточени сражения от 27 февруари до края на март, когато руските сухопътни сили се отказват от настъплението си към украинската столица.

Същата улица в Буча по време на работа по пътя през май 2023 г.

Въоръжените сили на Руската федерация нахлуват в Украйна през южните граници на Беларус на 24 февруари 2022 г. и се насочват към Киев - с огромна колона от военна техника. Те влизат в Буча на 27 февруари, с което градът става един от първите райони в покрайнините на Киев, където руските сили се позиционират.

Жител на Буча, сниман в двора на опожарен жилищен блок на 1 март 2022 г.

На 31 март руската армия напуска Буча набързо, оставяйки след себе си разграбени къщи и стотици доказателства за зверства и военни престъпления. По улиците има десетки тела. Други стотици са погребани от руската армия в масови гробове.

Същата сграда през февруари 2023 г.

Жителката на Буча Олха разказва пред RFE/RL: "Когато баща ми построи къщата ни, той направи мазе отдолу и ни каза: "Ако нещо се случи, това е вашето бомбоубежище". "Когато [инвазията] се случи, погледнахме навън и видяхме танкове, които вече стреляха в двора ни. Втурнахме се към мазето и седяхме там в продължение на седем часа. Танковите вериги изскърцаха и се разрази ужасна битка", спомня си тя. Два танка са се прикрили зад къщата ѝ. Тогава, казва Олха, "вече се бяхме сбогували с живота.... Тогава излязохме и видяхме тази ужасяваща картина. Като някакъв Армагедон".

При освобождението на Буча най-тежките сражения са на ул.”Вокзална”. Тя води към съседния град Ирпин (7 км), преживял същото, което и Буча.

През май 2023 г. Олха стои на мястото на снимката от март 2022 г.

Отломки на улица "Вокзална" в Буча, където се водиха едни от най-тежките боеве за киевското предградие.

На снимката, направена на “Вокзална” (горе), се вижда разбита руска военна колона, която е трябвало да влезе в Киев. Според Генералната прокуратура на Украйна, по предварителни данни в града са убити 700 цивилни. До началото на април 2023 бяха ексхумирани 422 тела в Буча, а в района около града – 1173. В Киевска област 278 души се водят за безследно изчезнали.

Улица "Вокзална" ("Гарова" на български) през май 2023 г. Global Empowerment Mission, американска благотворителна организация за подпомагане при бедствия, е помогнала за възстановяването на голяма част от Буча и е построила няколко къщи от нулата.

В рамките на програма на американската организация Global Empowerment Mission в Украйна 38 744 украински бежанци са преместени в над 40 държави, а 13 624 души са настанени във временни жилища.

Унищожена руска военна техника, заснета на улица "Вокзална" на 1 март 2022 г.

Възстановена къща на улица "Вокзална" през май 2023 г.

Наталия и Рустем са снимани на 1 март 2022 г. в Буча. "Беше много трудно, много страшно да седим в мазето, докато навън гърмяха сраженията", казва двойката. "Мислехме, че сме в безопасна зона, но виждате как се получи".

Артилерийски и танкови обстрели на жилищни сгради, разрушена инфраструктура, разстрели от упор на мирни жители, които са искали да се евакуират, грабежи, изтезания, групови изнасилвания на жени, мъже, стари хора и деца – това са престъпления, извършвани в Буча в продължение на 33 дни.

Наталия и Рустем, снимани през февруари 2023 г. Имотът им е в процес на възстановяване.

Автобусна спирка сред разрушенията на улица "Вокзална" на 1 март 2022 г.

По данни на Киевското училище по икономика към януари 2023 г., във войната са пострадали общо 149 300 жилищни сгради, 330 болници, 595 административни сгради и над 3000 училища и университетски сгради.

Автобусната спирка на улица "Вокзална" през май 2023 г.

Една година след освобождението на Буча в града са се завърнали 80% от жителите – почти 40 хил. души. Населението и управата на града имат големи планове – той трябва да се възстановява, защото са разрушени или повредени над 3 хил. обекта – жилищни, социални, от критичната инфраструктура.

Опожарена жилищна сграда през март 2022 г.

Пролетни дървета обграждат напълно ремонтираната сграда през май 2023 г.

През последната година (данни към 1 април) Украйна е разчистила 2100 км пътища, от които е ремонтирала 120 км, възстановила е 41 от 330 разрушени моста, създала е 80 временни прохода и е обновила 900 железопътни пункта като гари и жп депа.

Изоставена бронирана машина в имот в Буча през март 2022 г.

През май 2023 г. в имота в Буча се извършва реконструкция.

Скъсани страници навсякъде. Васил се върна в разрушеното му от руски обстрел училище