Ердоган положи клетва като президент на Турция за трети мандат 

Реджеп Тайип Ердоган по време на клетвата си.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган положи клетва в събота за трети мандат в парламента в Анкара. Той спечели балотажа през миналия уикенд с 52,18% подкрепа, като по този начин се превръща в най-дълго управлявалия турски лидер.

Новият петгодишен управленски мандат му позволява да следва все по-авторитарни политики, които поляризираха страната, членка на НАТО, но укрепиха позицията ѝ на регионална военна сила, отбелязва Ройтерс.

След полагането на клетвата в парламента се проведе церемония в президентския дворец "Бештепе" в присъствието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и десетки държавни лидери, сред които и българският президент Румен Радев.

Ердиган разговаря с Радев по време на церемонията след клетвата му като президент за трети път.

"Нека потърсим начини за помирение. Заедно трябва да гледаме напред, да се фокусираме върху бъдещето и да се опитаме да кажем нови неща. Трябва да се опитаме да изградим бъдещето, като се поучим от грешките от миналото", каза Ердоган.

След победата му на балотажа на 28 май опозиционният кандидат за президент Кемал Кълъчдароглу определи вота като "най-нечестните избори от години". Той каза, че резултатите показват волята на хората да променят авторитарното управление.

Балотажът на президентските избори се проведе, след като нито един от двамата кандидати не успя да събере повече от 50% от гласовете на първия тур две седмици по-рано. Тогава Ердоган спечели малко над 49,5% от гласовете или с около 2,5 милиона гласа повече от опозиционния кандидат, който получи близо 45,9%. Това е първият път, в който на настоящия турски президент му се наложи да се бори за поста на балотаж.

Вижте също Изборите в Турция: Рекорден брой жени са избрани за депутати