Украйна отхвърли мирен план за демилитизирана зона, предложен от Индонезия 

Президентите на Индонезия Джоко Уидодо и на Украйна Володимир Зеленски по време на срещата на върха на Г-7, 21 май 2023 г.

Министърът на отбраната на Индонезия предложи в събота мирен план за прекратяване на войната в Украйна, включващ демилитаризирана зона и референдум на ООН за статута на “спорните територии”, съобщава Ройтерс.

Украйна обаче отхвърли предложението, потвърждавайки позицията си, че за да има примирие, Русия трябва да се изтегли от всички украински територии, включително незаконно анексирания през 2014 г. Кримски полуостров.

Индонезийският план предвижда двете страни да прекратят огъня и да се изтеглят на 15 километра от фронтовите позиции, като бъде оформена демилитаризирана зона под наблюдението на мироопазващи сили на ООН.

Предлага се също под егидата на ООН да бъде организиран референдум, с който, по думите на индонезийския външен министър, “да бъде установено обективно желанието на мнозинството от жителите на различните спорни райони”.

Говорителят на украинското министерство на външните работи Олег Николенко потвърди позицията на Киев, че преди каквито и да било преговори, Русия трябва напълно да изтегли войските си от украинска територия.

“В окупираните територии руската армия извършва военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид. Сега Русия се опитва по всякакъв начин да осуети украинската контранастъпление”, каза Николенко.

Предложението на Индонезия следва посещението на президента на страната Джоко Уидодо миналата година в Москва и Киев, където той предложи да играе ролята на мирен посредник между техните лидери и да поднови мирните преговори. По това време той беше председател на групата на големите икономики от Г-20.

Украинският президент Володимир Зеленски предложи преди време мирен план от 10 точки, който призовава Русия да изтегли всичките си войски от Украйна. В тази връзка Николенко призова Индонезия да подкрепи мирния план на Зеленски.