Стотици загинали и ранени при влакова катастрофа в Индия. Няма данни за пострадали българи 

Влаковата катастрофа в индийския щат Одиша взе над 230 жертви, а около 900 души бяха ранени.

Над 260 души са загинали, а повече от 650 са били ранени при влакова катастрофа в петък вечерта в индийския щат Одиша. Това е най-смъртоносният железопътен инцидент в страната от над десетилетие, предаде Ройтерс, позовавайки се на местните власти.

Българското външно министерство съобщи в събота, че засега посолството в Делхи не разполага с данни за български граждани, пострадали при катастрофата.

Според главния секретар на щата Прадип Джена броят на жертвите ще се увеличи с напредването на спасителната акция, в която са се включили и оцелели пътници от сблъскалите се влакове. На мястото са се отзовали над 200 линейки.

Сблъсъкът е станал около 19:00 часа местно време в петък, когато Сблъсъкът е станал около 19:00 ч. местно време (13:30 ч. по Гринуич) когато експресен влак, пътуващ от Бангалор до Ховрах в Западен Бенгал, е дерайлирал. В него се е блъснал експрес, който е пътувал от Калкута до Ченай, съобщиха железопътни служители.

Главният министър на Одиша Навин Патнаик заяви, че в момента приоритетът на властите е "извозването на живите до болниците". Събота беше обявена за ден на траур в памет на жертвите на катастрофата.

Индия има най-голямата железопътна мрежа в света и според официалните данни над 13 милиона души ползват влаковия транспорт всеки ден. Държавният монополист обаче има лоши резултати по отношение на безопасността поради застаряващата инфраструктура, посочва Ройтерс.

Вижте също Хакерски атаки и петролни сделки. Как войната влияе на отношенията между Русия и Китай