Голямата картина: Връщаме се към 90-те или те никога не са си тръгвали

Хора минават покрай патриотичен стенопис на фона на атаката на Русия срещу Украйна. В центъра на Ровно, Украйна, 31 май 2023 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

Заливане с прякори: Кой е Къро? Кой е Петьо Еврото?

Съвсем не е странно, че на повърхността през последните дни изплуват онези хора и истории, свързани с "богатите, наперените и екстравагантните", като Красимир Каменов с прякор "Къро". Кой е Къро? Защо беше убит? Дали силовите групировки от 90-те са останали в 90-те? Имаме отговорите.

Гледайте и видеото, което разказва в детайли кой е Къро. Човекът, който има много малко снимки в Интернет, а най-популярната е тази, с която Интерпол го обявяват за издирване.

Къро не е сам. Корупция, рекет, изнудване, принуда, заплаха, саботиране на правосъдието. Във всички тези престъпления през годините различни хора са обвинявали Петьо Петров, известен с прякора "Еврото". Нито едно от тях обаче не е разследвано така, че да бъде доказано в съда. Кой е Петьо Еврото?

Цяла седмица всички говорят за "записа". Онзи на "Продължаваме промяната", изваден на показ от Радостин Василев, който предизвика политическа детонация. А "спусъкът" в този запис е споменаването на темата за "изчистването на службите от руско влияние". Въпросът е: Кой и защо започна атаката срещу проевропейско управление на България. Отговорите са тук.

Но можеше и изобщо да не се стигне до момента, в който се говори за "изчистване на службите от руско влияние". Ако преди години, през далечната 1963 г., беше прието предложението на Тодор Живков - тогава министър-председател и генерален секретар на Централния комитет на БКП, пред пленума на ЦК на БКП за присъединяването на България към СССР. Сега за събитията разказва новият документален филм "16-та република. Предателството на БКП", чиято премиера беше на 31 май.

Голямата война и близкият конфликт

На 22 май на руско-украинската граница избухнаха ожесточени сблъсъци, когато руснаци, които се бият на страната на Украйна във войната, започната от Русия, нахлуха в родината си край Белгородска област. За първи път един от легионерите проговаря. Какво каза пред Свободна Европа един от бойците на легиона "Свобода за Русия" за атаката?

Сериозни сблъсъци отново избухнаха в Косово. И то само два месеца и половина след съобщението, че Косово и Сърбия са постигнали споразумение да нормализират отношенията си. Как се стигна дотук? Възможно ли е изобщо да се нормализират отношенията между двете страни и защо всички погледи са вперени към Запада?

Сърдечни поздрави,

Ваня Савкова