Прокуратурата прекрати делото за снимките от спалнята на Бойко Борисов

Снимка от спалнята в държавната резиденция "Бояна" по времето, когато премиер е Бойко Борисов

Прокуратурата е прекратила производството за снимките от спалнята на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, на които се виждат пари и кюлчета злато, съобщи сайтът Бивол. Разследването е прекратено с постановление от 10 май. „Апелативната прокуратура в София проверява как е прекратено делото за „кюлчетата“, каза за БТА главният прокурор Иван Гешев.

Първата порция снимки от спалнята на Борисов в държавната резиденция „Бояна“ излезе в български медии през лятото на 2020 г. и беше последвана от видеозапис, за който той Борисов обвини мистериозна “Мата Хари” . През ноември 2021 г. пък се появи втора порция снимки на същия обект - чекмеджето на нощното шкафче до леглото на бившия премиер.

Вижте също Прокуратурата се самосезира за новите снимки от спалнята на Борисов

Тогава Борисов обвини президента Румен Радев и обкръжението му за излизането на тези снимки в медиите и дори заяви, че държавният глава лично управлявал дрон, с който го следял в резиденцията.

„Проблемът от юридическа гледа точка е, че няма как да се установи дали тези банкноти и кюлчета на снимките са истински, или са само макети, дори да съвпадат като номера със съществуващи“, казаха от прокуратурата за БТА по повод прекратяването на делото.

Your browser doesn’t support HTML5

Борисов: Радев ме следи с дрон

Главният прокурор Иван Гешев каза, че е разбрал за прекратяването на производството за снимките в събота от публикация, която му е била изпратена. „Няма някаква законова регламентация, която да задължава аз да бъда уведомен. В този период, когато е прекратено досъдебното производство, главен прокурор е бил Борислав Сарафов, защото аз тогава бях в САЩ“, каза Гешев.

Вижте също "Снимките и видеото са манипулирани". Как Гешев използва Брюксел, за да заглуши евродоклада в София

Между главния прокурор Иван Гешев и заместникът му Борислав Сарафов се създаде напрежение покрай взрива, който избухна до колата на Гешев. Сарафов внесе искане за освобождаването на Гешев и каза, че се страхува за живота си.

Вижте също Борислав Сарафов вече е с охрана. Ясен Тодоров твърди, че "един дрон" наблюдава негов семеен имот