ГЕРБ и ДПС прокарват "удар по съдийската независимост" покрай механизма за главния прокурор 

Председателят на правната комисия Стою Стоев (вдясно) и Мирослав Иванов от ПП-ДБ не разкритикуваха редакцията, подкрепена от ГЕРБ и ДПС, която дава възможност председателите на ВКС и ВАС да се избират с прокурорско мнозинство.

Механизмът, гарантиращ възможност за независимо разследване на главния прокурор при наличие на данни за извършено от него престъпление, стана факт и на второ четене в парламентарната правна комисия в четвъртък.

Членовете ѝ приеха проекта с промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), изработен от екипа на служебния правосъден министър Крум Зарков, но прокараха и една сериозна редакция.

С гласовете на депутатите от ГЕРБ и ДПС в комисията мина предложение за отпадане на изискването председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) да се назначават и освобождават само с решения на Пленума на ВСС, взето с мнозинство от представители на съдийската квота.

Тази поправка беше приета заедно с намаляването на минималния брой гласове, необходими за назначаване и освобождаване на т.нар. трима големи в съдебната власт - главният прокурор и ръководителите на ВКС и ВАС. В момента те са 17, но след приемане на промените в ЗСВ и НПК ще станат 13.

Това означава, че ако депутатите окончателно премахнат в пленарната зала изискването председателите на двете върховни съдилища да се избират и освобождават с мнозинство от съдии, избирани за членове на ВСС пряко от съдии, 11-членната Прокурорска колегия и двама членове на съвета, излъчени от парламента, ще са достатъчни да кадруват по върховете на ВКС и ВАС.

Възражение от правосъдното министерство

Срещи това остро възрази зам.-министъра на правосъдието Емил Дечев. Той е съдия по професия, който настоя пред депутатите да не приравняват по този начин председателите на върховните съдилища с главния прокурор, защото това ще накърни съдийската независимост.

Гаранцията, че ВСС няма да кадрува с прокурорско мнозинство в съдилищата беше една от основните идеи за разделянето на съвета на две колегии.

За това изискване от години настояват и експертите от Венецианската комисия, която е органът, който консултира страните членки на Съвета на Европа по въпросите на правосъдието.

Иван Гешев отново обвини "политическата мафия" и "политическия боклук" в опит за намеса в съдебната власт и напусна парламентарната правна комисия.

Само една реакция от ПП-ДБ

Срещу тази редакция възрази и бившата правосъдна министърка и депутат от “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) Надежда Йорданова в края на обсъждането на механизма.

“Орязахте много съществено съдийското самоуправление”, каза Йорданова и подчерта, че отпадането на задължителното съдийско мнозинство в избора и отстраняването на председателите на ВКС и ВАС е “сериозен удар по съдийското самоуправление и съдийската независимост”.

Депутатката от ПП-ДБ призова колегите си правната комисия да преосмислят този текст, но не последва никаква редакция от залата.

Председателят на комисията Стою Стоев, също от ПП-ДБ, само благодари на Йорданова и премина към следващата точка от дневния ред. Никой друг от парламентарната им група не възрази на прокараната с гласовете на ГЕРБ и ДПС поправка.

Кратко включване от Гешев

Йорданова беше единственият член на правната комисия, която възрази в началото на заседанието и срещу поведението на главния прокурор Иван Гешев. Той се появи в залата, за да произнесе кратка реч, след която напусна.

“Няма да участвам в нещо, което предварително, вероятно, е решено и обслужва, може би, това, което определих като политическа мафия и което българските граждани определят като политическа мафия, политически боклук, олигархия и организирана престъпност. И няма да позволя да участвам, може би, в това, което каза проф. Киров и един друг конституционалист, ще перифразирам - превръщането на правовата държава в дрипа и пипането на Конституцията с мазни пръсти”, каза главният прокурор и излезе от залата.

Веднага след това Йорданова се обърна към Стоев с молба да не позволява на представители на прокуратурата да правят “политически изявления”, с които обиждат народните представители.

“Следва да напомним на главния прокурор, че в случаи, когато той смята, че има мафия, той има всички правомощия по НПК да образува досъдебно производство, да разследва и да повдига обвинения”, каза депутатката от ПП-ДБ, след което Стоев се извини, че е допуснал изявлението на Гешев.

Т.нар. механизмът за контрол на главния прокурор предвижда разследванията срещу главния прокурор и заместниците му да се водят от наказателен съдия с ранг на върховен, който временно да бъде назначаван за ad hoc прокурор.

Вижте също Механизмът за разследване на главния прокурор мина на първо четене със 191 гласа. Само "Възраждане" се въздържа