САЩ казаха, че не насърчават и не подкрепят атаки на територията на Русия

Тази снимка се разпространява от руските власти в Белгород. Те казват, че тази къща е била разрушена по време на нахлуването. Тази информация не може да се потвърди независимо.

САЩ се дистанцира от нахлуването на бойци в Русия, което доведе до сблъсъци в Белгородска област, близо до руско-украинската граница на 22 май, съобщава Би Би Си.

Атаката от понеделник е най-голямата на руска територия откакто Русия нападна Украйна миналата година. Москва казва, че „украински диверсанти“ са нахлули в страната и че руските сили са убили повечето от тях. Кремъл публикува снимки на изоставени или повредени западни военни превозни средства.

Украйна обаче отрича да има някакво участие в нахлуването. В същото време 2 руски паравоенни групи, които се противопоставят на руския президент Владимир Путин, поеха отговорност за атаката, съобщава Би Би Си. Това са „Легион Свобода за Русия“ и „Руски доброволчески корпус“.

В сряда Вашингтон каза, че не окуражава и не подкрепя атаки на територията на Русия. Изказването идва в отговор на обвинения от страна на Русия, че в нахлуването са използвана западна бойна техника.

Вижте също "Група диверсанти" нахлу в руската Белгородска област. Атака с дронове предизвика взрив в сграда на ФСБ

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза, че е видял сведенията, „циркулиращи в социалните мрежи и другаде“, че са използвани оръжия, доставени от САЩ, но каза, че страната му е „скептична в този момент относно достоверността на тези сведения“.

„Украйна трябва да си реши как да води тази война“, каза още той.

Някои украински военни експерти и блогъри изказват предположения, че снимките на унищожени американски превозни средства, публикувани от Русия, може да са инсценировка, пише Би Би Си.

Вижте също Руски обстрел над Херсон взе цивилни жертви. Битката за Бахмут продължава

Нахлуването накара Москва да стартира нова операция за борба с тероризма. Тя дава специални правомощия на властите да ограничават комуникациите и движението на хора.

Мерките бяха отменени едва на следващия следобед и дори тогава една от паравоенните групировки твърдеше, че все още контролира малка руска територия.

По данни на Русия села в Белгородска област, близо до границата, са били евакуирани, защото са били под обстрел.

Нито едно от твърденията към момента не може да се потвърди независимо.

Вижте също "Имперска реликва". Все повече хора се "освобождават" от руския език в Украйна заради войната