Беларус помилва осъдения на 8 години затвор опозиционер Роман Пратасевич

Роман Пратасевич в съда

Бившият главен редактор на опозиционното издание NEXTA и блогър Роман Пратасевич, който наскоро беше осъден на 8 години затвор, беше помилван в Беларус, съобщи държавната агенция БелТА.

На 3 май съдът в Минск го призна за виновен в заговор за завземане на властта и организиране на масови безредици. По-рано обвиненията му бяха утежнени, като беше добавен член за ръководене на екстремистка формация. Прокуратурата, която твърди, че Пратасевич е имал връзка с лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановская, осъдена задочно на 15 г. затвор, поиска за него 10 години лишаване от свобода.

На 18 май присъдата влезе в сила, като беше съобщено, че Пратасевич не я е обжалвал. В заключителните си думи по време на съдебното заседание той каза, че признава "политическото поражение" и иска да направи "всичко възможно, за да се поправи".

След съобщението, че е подписал документите за помилването, той коментира: "Това, разбира се, е просто чудесна новина".

Съдът осъди задочно по делото и други двама обвиняеми по делото - основателят на NEXTA Степан Путило получи 20 години затвор, а редакторът Ян Рудик - 19 години. По данни на БелТА двамата заедно с Пратасевич са били обвинени в извършването на най-малко 1586 престъпления.

NEXTA стана широко известна с отразяването на протестите в Беларус през 2020 г. Путило и Пратасевич остро критикуваха действията на полицейските служители и лично на президента Александър Лукашенко спрямо гражданите. И двамата бяха включени в списък на лица, участващи в екстремистки дейности, след което напуснаха страната.

Пратасевич и приятелката му - руската гражданка София Сапега, бяха арестувани, след като през май 2021 г. самолет на Ryanair кацна аварийно в Минск. Скоро след ареста си Пратасевич започна да се изказва в държавните беларуски медии, критикувайки бившите си съдружници. Той призна по вменените му престъпления и каза, че иска да живее нормален, спокоен живот. И дори съобщи началото на сътрудничеството си с проправителствената организация "Система на защитниците на правата на човека".

Съдът в Беларус осъди Сапега на 6 години затвор, където работи като шивачка. Лукашенко отказа да я помилва, но вероятно тя ще бъде екстрадирана в Русия. Делото ѝ ще бъде разгледано на 24 май.

Междувременно Върховният съд на Беларус обяви каналите в Телеграм NEXTA, NEXTA Live и Luxta за "терористична организация". Дейността им вече е забранена в страната.

Вижте също Тайният запис, който разкри как Минск е приземил самолет с измама