Протести срещу войната по пътищата блокираха кръстовища в цялата страна

Национален протест, организиран от родители, загубили децата си вследствие на пътнотранспортни произшествия, се провежда на кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Русе" в София, 21 май 2023 г.

Протести срещу войната по пътищата блокираха ключови кръстовища в 10 града в неделя. Националният протест беше организиран от родители, чиито деца са станали жертви на пътни инциденти.

Той се проведе след множество случаи на катастрофи, предизвикали смърт, през изминалите месеци. При последния случай в София момче и момиче бяха блъснати с превишена скорост и загинаха на бул. "Сливница".

Протестиращите в неделя поискаха законови промени, с които наказанията при шофиране след употреба на наркотици и алкохол, преминаване на червено или шофиране с много над ограниченията на скоростта да бъдат завишени. Те поискаха и подобрения по пътната инфраструктура.

Протестиращи на кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Русе" в София държат снимките на загиналите на 8 май младежи.

В София няколко десетки хора блокираха кръстовището на булевардите "Сливница" и "Константин Величков", където на 8 май шофьор, с книжка от няколко месеца и каращ с над 100 км/ч, блъсна момче и момиче на 23 и 24 години.

Протестът на на кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Русе" в София

Във Варна протестиращите се събраха на пешеходната пътека, на която преди 12 години моторист блъсна и уби 20-годишно момиче. Виновният за катастрофата шофьор тогава получи присъда от 2 години лишаване от свобода, отложена с 4 години изпитателен срок, както и 2 години без право да управлява МПС, припомни БНР.

Протестиращите във Ванра преминаха по пешеходната пътека, на която рпеди години загина 20-годишната Лора. Те спряха за минута движението, за да изразят желанието да се вземат адекватни мерки срещу нарушителите на пътя.

В Бургас протестиращите затвориха пътя за Южното Черноморие за половин час. Те се събраха на мястото, на което автобус с турска регистрация уби двама души.

"Това, което се случва на пътя с всичките тези, дали са умишлени, неумишлени убийства, в следствие на катастрофи, не може така години наред да стоят ненаказани", каза пред БНР организаторката Гергана Тасева, която е дъщеря на една от загиналите.

"При нашия случай от преди три години, виновникът все още е на свобода. Не може двама човека да убиеш по невнимание и да получиш четири години", добави Тасева.

Протестиращи блокираха пътя Бургас - Созопол и положиха цветя на местата, където са загинали техни близки.

Протести се проведоха и в Стара Загора, Хасково, Шумен, Търговище, Казанлък и други градове.

По-рано тази седмица служебният вътрешен министър Иван Демерджиев представи пред парламента предложения за законови промени за по-строги наказания при шофиране след употреба на наркотици и алкохол.

Сред тях беше въвеждането на по-ниска максимална скорост по автомагистралите, възможност младите водачи да шофират с придружители и намаляване на скоростта в определени райони в градовете.

Вижте също "Една печатница за пари". МВР вече отнема повече контролни точки за нарушения на пътя