Германия разследва предполагаемо отравяне на двама руски граждани

Наталия Арно, директорka на неправителствената организация Free Russia Foundation

Полицията в Германия е започнала разследване по подозрения за отравяне на две руски гражданки. Това потвърди полицията в Берлин пред изданието Велт ам Зонтаг.

Новината идва, след като по-рано тази седмица руската разследваща медия "Агентство" съобщи, че две участнички в среща на руски дисиденти в Берлин са се оплакали от здравословни проблеми, които повдигат съмнения за отравяне. Срещата на руските дисиденти се е провела на 29 и 30 април и е била организирана от опозиционера Михаил Ходорковски.

Първата от участничките е Наталия Арно, директорка на неправителствената организация Free Russia Foundation. Тя напуска Русия преди 10 години и оттогава живее в изгнание в САЩ.

В публикация във Фейсбук във вторник Арно описа проблемите си като "остра болка" и "изтръпване". По думите ѝ първите "странни симптоми" са се появили, докато е била в Берлин.

"Има подозрения, че по време на скорошното ми пътуване до Европа съм била отровена, вероятно с някакъв нервнопаралитичен агент. С разследването се занимава една (или може би повече) западни разузнавателни служби", написа Арно.

Втората участничка, която се оплака след събитието в Берлин, е журналистка, наскоро напуснала Русия. Пред "Агентство" тя казва, че е усетила неуточнени симптоми по време на събитието и е потърсила помощ в берлинската болница "Шарите". Там беше лекуван руският опозиционер Алексей Навални, който беше отровен през август 2020 г.

През последните години бяха извършени няколко нападения с отрова срещу противници на руската власт. Кремъл твърдо отрича всякакви връзки със случаите.

Критикът на Путин Алексей Навални се разболя тежко по време на полет със самолет в Сибир, а европейски лаборатории потвърдиха използването на отрова от типа "Новичок".

Вижте също Отравянето на Навални с Новичок. Какво знаем със сигурност до този момент

Опозиционният политик Владимир Кара-Мурза се разболя сериозно в два различни случая в Москва - веднъж през 2015 г. и отново през 2017 г. - и двата пъти със симптоми, съответстващи на отравяне.

През 2018 г. бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени с нервнопаралитичен агент "Новичок" в Солсбъри, Англия, при нападение, за което се смята, че е извършено от служители на руското военно разузнаване.

Вижте също По-малко от капка дъжд. Какво е Новичок и колко е нужно, за да те убие?