Бизнесмен отново беше оправдан за убийството на журналиста Ян Куциак в Словакия

Жена полага свещи пред портретите на убитите Ян Куциaк и годеницата му Мартина Кушнирова. Снимката е от 2018 г.

Съд в Словакия за втори път призна бизнесмена Мариан Кочнер за невинен по обвинения, че е поръчал убийството на разследващия журналист Ян Куциак. Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова бяха застреляни през 2018 г. в дома им.

Приживе и до дните преди смъртта си Куциак разследваше връзки на словашкото правителство с мафията. Мариан Кочнер, който според медийни публикации е имал връзки с членове на тогавашната управляваща партия, е сред героите в разследванията на убития журналист.

Първоначално през 2020 г. Кочнер и неговата асистентка Алена Жужова бяха признати за невинни като организатори на заговора за убийство. След това обаче Словашкият върховен съд отмени присъдите и нареди повторно разглеждане на делото.

Вижте също Окончателно: 25 години затвор за убиеца на журналиста Ян Куциак

С решението на съда от петък Кочнер беше повторно оправдан. Неговата асистентка Жужова обаче беше призната за виновна за участие в заговора за убийство. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана.

След повторното оневиняване на Кочнер близките на убитата двойка изразиха възмущение. Според тях Жужова не е имала мотив сама да поръчва убийствата и е доказано, че е работила пряко за бизнесмена. По-рано по време на процеса един от мъжете, осъдени за посредничество, свидетелства, че Жужова му е казала, че убийството е поръчано от Кочнер.

27-годишният Куциак и годеницата му бяха застреляни през феврурари 2018 г. в дома си. Убийството предизвика най-големите улични протести в Словакия от падането на комунизма през 1989 г.

Демонстрациите доведоха до оставката на тогавашния премиер Роберт Фицо, на вътрешния министър Роберт Калиняк и на шефа на полицията Тибор Гашпар.

Малко след убийството беше публикувано последното разследване на Куциак, което разкри връзки между двама високопоставени държавни служители и италианската мафиотска организация Ндрангета.
Извършителят на убийството Мирослав Марчек се призна за виновен, а Върховният съд на Словакия потвърди присъдата му от 25 години затвор през декември 2020 г.

Your browser doesn’t support HTML5

Протести година след убийството на словашкия журналист Ян Куцияк