Втората инстанция потвърди присъдата на Саркози за корупция

Бившият президент на Франция Никола Саркози

Бившият президент Никола Саркози загуби обжалването на присъдата си за корупция и търговия с влияние, издадена през 2021 г., пред Апелативния съд в Париж.

Втората инстанция потвърди тригодишната му присъда. Две от тях обаче той няма да излежава в затвора. Условната част от наказанието му ще стане ефективно, ако през следващите пет години извърши друго престъпление.

Саркози има право да поиска да излежи оставащата една година от присъдата си у дома с електронна гривна, което е стандартна практика при присъди, които не надвишават две години затвор.

Адвокатът на Саркози Жаклин Лафон каза, че ще подаде жалба в най-висшата съдебна инстанция на Франция и настоя, че Саркози е невинен. Лафон нарече решението на съда "глупаво" и "несправедливо".

Същите присъди получиха дългогодишният адвокат на Саркози Тиери Ерцог и бившият висш магистрат Жилбер Азибер.

Съдът установи, че Саркози и бившият му адвокат Тиери Ерцог са сключили "корупционен пакт" със съдията Жилбер Азибер, за да получават и обменят информация за съдебно разследване. Саркози е опитал да подкупи съдия с предложение за престижен пост. В замяна магистратът е трябвало да предостави информация за разследване срещу партията на Саркози.

Така 68-годишният политик стана първият президент след Втората световна война, получил ефективна присъда. През 2011 година Жак Ширак също беше осъден за корупция, но 2-годишната присъда беше изцяло условна.

Саркози загуби и друго дело на първа инстанция - по обвинение, че е използвал финансиране за кампанията си през 2007-а от тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи. Има и обвинения за прекомерни разходи за кампанията си от 2012 г, когато е изхарчил два пъти повече от позволеното по закон.

Вижте също Никола Саркози е осъден на три години затвор за корупция