Вечният агент 007 Пиърс Броснан, който смело върви в този свят и го прави свой

Пиърс Броснан на премиерата на филма "Превратът" през 2015 г.

Той е един от най-известните и обичани актьори. Ролята на Джеймс Бонд играе в четири филма от поредицата. От 1997 г. има звезда на Алеята на славата в Холивуд. От 2003 е офицер на Британската империя. Той е вечният агент 007 Пиърс Броснан и днес навършва 70 години.

Броснан е известен с това, че открито защитава еднополовите бракове, осиновяването на деца от гей двойки, контрола над оръжията опазването на природата. През последните години неговата най-голяма гордост са вече порасналите му синове, които вървят по неговите стъпки в киното.

През 2003 г. става Офицер на Ордена на Британската империя заради приноса му към драматургията и британската филмова индустрия.

Но най-много от всичко обича да бъде всеотдаен съпруг и баща. На 7 май Пиърс Броснан сподели в профила си в социалните мрежи снимка от дипломирането на сина си Парис. 22-годишният студент по кино и телевизия наскоро се дипломира в университета "Лойола Меримаунт" в Лос Анджелис.

Актьорът никога не пропуска възможност да изрази любовта си към своите деца. През май 2020 г. той поздрави сина си Дилън за завършването му.

"Върви напред в този свят и го направи свой собствен. Бъди безстрашен, смел и щедър. Обичам те!", написа тогава в своя Инстаграм профил щастливият баща.

Пиърс Броснан със синовете си Дилън и Парис преди наградите "Златен глобус" през 2020 г.

Тази силна бащинска привързаност се обяснява донякъде с факта, че самият актьор е израснал без баща.

Пиърс Броснан е роден в Ирландия на 16 май 1953 г. Семейството му често се мести, но в крайна сметка се установява в Лондон. Когато е много малък, баща му ги напуска. Двамата с Пиърс никога не успяват да създадат здрава връзка помежду си. В Лондон Пиърс се записва в експериментална театрална трупа, а после учи в Drama Centre. След като играе няколко години на сцената, Броснан заминава за Лос Анджелис.

Пиърс Броснан на британската премиера на филма "Черният Адам". Лондон, 2022 г.

Кариерата му в САЩ започва със сериала "Remington Steele", където се снима пет години. Публиката е пленена от чара му и харесва излъчването му. До 1993 г. Броснан играе във филмови продукции и телевизионни сериали, но сякаш не успява да изпъкне достатъчно, за да остане по-дълго сред големите имена.

Този момент обаче настъпва, когато участва в комедията "Мисис Даутфайър" на Крис Кълъмбъс с Робин Уилямс. След две години идва звездният момент на Броснан, защото е поканен да играе легендарния Британски агент 007. Филмът е "Златното око", а годината е 1995 г. Броснан участва в още три части от филмовата поредица: „Винаги ще има утре“, „Само един свят не стига“ и „Не умирай днес“.

Пиърс Броснан на ежегодната Гала в Музея на съвременното изкуство в Лос Анджелис през 2017 г.

Други известни филми с негово участие са "Върхът на Данте", "Робинзон Крузо‘‘, "Аферата Томас Краун", "Шивачът от Панама" и мюзикълът "Мама Миа".

Пиърс Броснан се запознава с първата си съпруга Касандра Харис, докато учи драматично изкуство. Женят се през декември 1980 г. Имат син Шон, роден през септември 1983 г. Децата на Касандра от връзката ѝ с Дермот Харис - Шарлот и Кристофър, също живеят с тях. След смъртта на Дермот Харис през 1986 г., двете деца са осиновени от Пиърс Броснан.

През 1991 г. първата съпруга на актьора умира от рак на яйчниците. Много години по-късно, през 2013 г., доведената дъщеря на Броснан - Шарлот, умира от същата болест.

От 2001 г. насам ирландецът е щастливо женен за Кийли Шей-Смит, от която са синовете им Дилън и Парис. Дилън е на 26 г., а Парис на 22.

Пиърс Броснан със съпругата си Кийли на МЕТ Гала в Ню Йорк, 1 май, 2023 г.

„Много ценя семейството“, казва Пиърс пред Gentleman’s Journal през 2021 г. - „Ценя това да съм баща. Израснал съм без бащинска фигура и здраво семейство. Имаше дълбока болка в мен, изолация и самота, които владееха чудесната сила на моето въображение. Трябваше да се справя със собствените си усещания. Така че ценя и обичам семейството. A Кийли е най-невероятната майка и жена”.