БСП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, спира разговорите за първия мандат

Пресконференция на лидера на БСП Корнелия Нинова, 15 май 2023 г.

БСП прекратяват разговорите с ГЕРБ за първия мандат. Това каза лидерката на партията Корнелия Нинова след срещата между двете партии по-рано в понеделник и малко, след като президентът Румен Радев връчи на Мария Габриел от ГЕРБ проучвателния мандат за съставяне на кабинет.

По-рано в понеделник кандидатът за премиер на първата политическа сила ГЕРБ Мария Габриел предложи експертно правителство със срок от една година на основа на приоритети. Тя се срещна с три от парламентарно представените партии, на които обсъдиха предложението.

От тях ДПС каза, че има готовност да предложи експерти, а ИТН още обмисля отговора си. Очаква се ПП-ДБ да каже окончателно във вторник дали би подкрепила ГЕРБ, като до момента няма индикации за това.

"Днес не получихме никаква ясна представа какво правителство, с какви пет задачи? Срокът само беше ясен - една година", каза Нинова на пресконференция.

Тя добави, че изпълнително бюро и ръководството на парламентарната групата на БСП прекратяват разговорите с ГЕРБ "нито за участие, нито за подкрепа".

Според Нинова ГЕРБ демонстрира хаос и лицемерие и трябва да направи стъпка към "Продължавама промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), с които са "едно и също".

"Те са коалицията на войната, те са джендърската коалиция, така че те са на ход. И без това отговороността е на първия, и без това месец и половина преговарят с втория, нека финализират този разговор и да си направят правителство", каза Нинова.

Левицата ще настоява за среща между всички партии, за да изведат пет национални и надпартийни задачи, да определят срок на действие на правителство и чак след това да му търсят състав.

"Смятаме, че ГЕРБ сбъркаха концепцията за съставяне на правителство в този труден момент. Винаги сме смятали, че трябва да дадем всичко от себе си, за да има България редовно правителство и работещ парламент, но г-н Борисов излезе с партиен кандидат, той излезе със собствени задачи и приоритети", каза още Нинова.

Според Конституцията Габриел има 7-дневен срок, в който да предложи състав на Министерския съвет. Ако не успее, президентът ще връчи следващия мандат на втората по численост парламентарна група - „Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ).

Дотук се стигна, след като на 2 април се проведе петият пореден предсрочен парламентарен вот в рамките на две години. ГЕРБ спечели изборите, но с недостатъчно подкрепа, за да управлява сама.

Вижте също Кьонигсберг, Калининград, Крулевиец. Как Полша се бори с Русия в името на паметта