Процедурата по искане за освобождаване на Гешев може да приключи до края на май, каза член на ВСС

Атанаска Дишева, член на ВСС

Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Атанаска Дишева каза пред БНР в неделя, че процедурата в Съвета по искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев може да приключи до края на май.

Думите на члена на ВСС идват, след като в петък шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС внесоха искане за освобождаване на Гешев.

По думите на Дишева, след като на главния прокурор бъде връчено предложението на шестимата членове на кадровия орган, той разполага със срок от една седмица за становище и искане за събиране на доказателства. След това трябва да бъде насрочено заседание по редовността и допустимостта на предложението и след това следва разглеждане и гласуване по същество.

Според Дишева изслушването, дебатите и гласуването по предложението за предсрочно освобождаване е възможно да минат само в едно заседание.

Дишева не изключи възможността, ако настоящото Народно събрание "се задържи", да бъдат избрани нови членове на ВСС, които да изберат нов главен прокурор. Ако Гешев бъде освободен, сегашният състав на ВСС ще може поне да започне нова процедура по избор.

По отношение на причините за искането на оставката на главния прокурор Дишева каза, че "има действия или бездействия, които могат да бъдат подведени под разни състави на Наказателния кодекс. В публичното пространство има множество и журналистически разследвания, и изявления, изложения на доста квалифицирани и опитни юристи, които определят поведението му като такова".

"Изнасянето на преден план на това, за което е внесено предложението на шестимата членове на ВСС за освобождаване на Гешев, изглежда като дребна простъпка в сравнение с онова, за което има данни и за което се твърди в поведението на главния прокурор", добави Дишева.

Предсрочното освобождаване на главния прокурор може да стане, ако предложението бъде подкрепено от поне 17 от 25-имата членове на ВСС. Подобно на процедурата по назначаване, президентът има право да откаже веднъж да изпълни решението на Пленума на съвета. След това то се подлага на прегласуване. Другият начин славният прокурор да напусне поста си предсрочно е да подаде оставка.

Искането за освобождаването му в петък дойде ден след като кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел каза, че това ще бъде първият приоритет на евентуален неин кабинет.