"Остро несъгласие". Външното министерство привика посланика на Северна Македония заради връщането на Андрей Ковачев

Министърът на външните работи на България Иван Кондов

Министърът на външните работи Иван Кондов е извикал на среща в министерството посланичката на Северна Македония в България Агнеза Поповска. Причината е отказът на Скопие да допусне на своя територия българския евродепутат Андрей Ковачев и още четирима български граждани на 6 май.

Това съобщи министерството на външните работи късно във вторник. Новината идва, след като както България, така и Европейската комисия осъдиха действията на македонските власти.

По време на разговора във вторник министърът на външните работи Иван Кондов е изразил пред македонската посланичка "силна загриженост и остро несъгласие" с решението на Скопие и е определил връщането на българските граждани като необосновано и несъвместимо "с европейските принципи и норми", се казва в позицията на ведомството.

"Министър Кондов подчерта, че подобни действия на официални институции в Северна Македония, които се случват не за първи път, имат негативен отзвук сред българската общественост и нанасят безспорна вреда на изграждането на добросъседски отношения между двете страни", пише още в позицията.

Обяснението на македонските власти

Също във вторник министерството на външните работи на Северна Македония даде ново обяснение за недопускането на петимата български граждани.

Според съобщението в групата, която е искала да влезе в страната на 6 май, е имало лица, за които властите в Северна Македония знаят, че представляват риск за общественото спокойствие и сигурност. Евродепутатът Андрей Ковачев не е сред тях, но компетентните служби са взели такова решение заради останалите хора, с които е пътувал.

"Всеки евродепутат, който уважава достойнството на държавата и нейните граждани, е добре дошъл в Северна Македония", се казва още в позицията на македонското външно министерство.

По-рано говорител на македонското министерство на вътрешните работи каза, че македонската полиция няма как да позволи влизането в държавата на хора, които "са потенциални нарушители на обществения ред и спокойствие и които обиждат и омаловажават гражданите и държавата". Тогава той не даде повече подробности.

Вижте също Скопие не е допуснало евродепутата Андрей Ковачев, защото го смята за "потенциален нарушител"

В събота евродепутатът Андрей Ковачев е планирал да присъства на събитие в памет на загинали през Балканските войни български войници край Ново Село - град в източната част на Северна Македония. Заедно с него е пътувал председателят на Фондация "Българска памет" Милен Врабевски, който е организатор на събитието, и още трима души, чиито имена не се споменават.

Петимата са спрени на границата и не са допуснати на територията на Северна Македония.

Ковачев е евродепутат от ГЕРБ и член на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент. Той подкрепяше позицията на правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти", което през 2020 г. наложи вето върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Милен Врабевски е основател и председател на фондация "Българска памет" и подпомага фондациите "Искам бебе" и "Майки за донорството". През 2022 г. напусналата партия "Възраждане" бивша депутатка Елена Гунчева обвини председателя на партията Костадин Костадинов във връзки с Врабевски.

През януари тази година президентът на Северна Македония Стево Пендаровски предложи да бъде забранено влизането в страната на един евродепутат и няколко други лица от България за тогава предстоящата 151-та годишнина от рождението на революционера Гоце Делчев. Тогава той не посочи тези хора поименно, но каза, че те са "активизирани от руските разузнавателни служби".

Вижте също "Сезонът на провокаторите е открит". Защо отново има напрежение между България и Северна Македония