Липсата на "реална борба с корупцията" е по-тревожна от атаката срещу Гешев, каза Радев

Мястото на взрива до преминаващия на 1 май кортеж на главния прокурор Иван Гешев в района на с. Ковачевци.

Липсата на движение по сигналите за злоупотреби и корупция, подадени от последните две служебни правителства, са по-тревожни от взрива, избухнал на 1 май до колата, в която се е возил главният прокурор Иван Гешев.

Това коментира президентът Румен Радев във вторник по повод откритата конфронтация, в която влезе преди ден заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов с Гешев.

“Няма да коментирам диалозите между висши магистрати, но е важно час по-скоро и категорично да се установят както извършителите, така и подбудителите, и организаторите на това посегателство срещу главния прокурор”, каза Радев пред журналисти.

Сарафов твърди, че е бил подведен лично от Гешев, че той е пътувал заедно със семейството си по време на взрива. Освен това заместникът на главния прокурор обяви, че е получил нареждане от началника си да допусне до мястото на взрива посочен от него израелски експерт, за когото служебният вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи, че е пристигнал в България преди атаката.

Вижте също Бомба, кортеж и минувач от Израел. Защо Гешев не може да разследва Гешев

В свое изявление пред БТА в понеделник Сарафов каза още, че “прокуратурата трябва да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда – в защита на справедливостта само и единствено в рамките на институционалните ѝ правомощия”.

“Българите очакват най-после прокуратурата да се заеме с реалната борба с корупцията и престъпността. Вие помните, че двете служебни правителства внесоха множество сигнали за значителни закононарушения и корупция, но към момента няма придвижване по тези сигнали. Това за мен е много по-тревожно дори от това посегателство”, коментира по този повод Радев ден по-късно.

Сред сигналите, споменати от президента, са за злоупотреби с финансираните от държавата с 500 млн. лева ремонти на язовири, както и за изтеглени десетки милиони от аванси, платени за строежа на магистрала “Хемус”.

Вижте също Има данни за престъпления при ремонтите на язовири. Бившият шеф на Сметната палата Цветан Цветков пред Свободна Европа