Фандъкова "прекрати" шествието на "Безсмъртния полк" за 9 май, но то все пак се състоя 

Шествието на т.нар. “Безсмъртен полк”, организирано от проруски политици и активисти в последните години на 9 май по случай руския Ден на победата над нацистка Германия, се проведе в София във вторник, въпреки че кметицата Йорданка Фандъкова разпореди да бъде прекратено.

Миналата седмица Столичната община (СО) обяви, че няма да съгласува мероприятието, но то все пак беше организирано. Участниците в шествието се събраха до Паметника на Незнайния воин във вторник сутринта и оттам се отправиха към Паметника на Съветската армия.

Междувременно пресцентърът на СО изпрати съобщение до медиите, в което се твърдеше, че “провеждането на шествие “Безсмъртен полк” се прекратява със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова”.

Разпореждането на Фандъкова се основава на информация от “Общинска полиция”, че по същото време пред съветския паметник се събират “групи от граждани с противостоящи искания”.

“За да не се допусне конфронтация между групи граждани и нарушаване на обществения ред, провеждането на несъгласуваното шествие “Безсмъртен полк” се прекратява. Съгласно разпоредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите при прекратяване на мероприятието, участниците са длъжни да се разотидат, а полицията да предприеме необходимите действия за непровеждане на шествието”, казаха от СО.

Шествие обаче имаше и полицията не направи опит да разпръсне участниците в него. Пред съветския паметник се появи и руската посланичка в София Елеонора Митрофанова.

Елеонора Митрофанова

Проруските активисти бяха посрещнати от десетки демонстранти, които се събраха под надслов “Искаме български паметник”. Те скандираха “довиждане” и “червени боклуци” по адрес на русофилските организации, участващи в шествието “Безсмъртен полк”. Двете групи бяга разделени от десетки полицаи, които изпълниха района във вторник сутринта.

Напрежението около Паметника на съветската армия в София ескалира още през уикенда, когато софийската организация на БСП организира подмяната на счупените плочи от фасадата му без да разполага с необходимите документи за това.

Протестиращи поискаха демонтаж на съветския паметник.

В края на февруари 61-годишният учен Светлозар Раянов счупи няколко плочи с чук в знак на протест срещу войната на Русия в Украйна. Впоследствие Столичният общински съвет (СОС) взе решение да поиска премахването на съветския паметник. Подобно решение СОС взе още през 1993 г., но монументът така и не беше премахнат.

От 2016 г. насам съветският паметник е крайна точка на шествието “Безсмъртен полк”, което се провежда в Москва от 2012 г. в чест на руския Ден на победата 9 май. Традиционно участниците в тези шествия носят знамена на Русия и СССР и снимки на съветски войници, за които се предполага, че са загинали във Втората световна война.

Your browser doesn’t support HTML5

"Суверенна България", но с Путин и Кадиров. Как русофили празнуваха 9 май