ЕК осъди Северна Македония за отказа ѝ да допусне евродепутата Андрей Ковачев до територията си

Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей

Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей осъди отказа на властите в Северна Македония да допуснат на своя територия българския евродепутат Андрей Ковачев.

В събота Ковачев и още четирима български граждани бяха спрени на българо-македоснката граница и не бяха допуснати в Северна Македония. Министерството на външните работи на България осъди решението на македонските власти. По късно от македонското МВнР излязоха с позиция, че петимата българи не са били допуснати, защото са „потенциални нарушители на обществения ред“.

Вижте също София обвини Скопие, че използва депортацията на македонските евреи за "злонамерени цели"

„Осъждаме отказа Ковачев да бъде пропуснат в Северна Македония на 6 май“, написа Вархей в Туитър и добави, че призовава правителството в Северна Македония „спешно да изясни ситуацията“. Отказът за допускане на евродепутат е определен като „много сериозно решение“.

Осъдителна позиция по темата изказа и лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер. Той нарече случилото се „безпрецедентно и неприемливо“.

В събота Ковачев каза, че е планирал да присъства на събитие в памет на загинали през Балканските войни български войници край Ново Село - град в източната част на страната. Заедно с него е пътувал председателят на Фондация „Българска памет“ Милен Врабевски, който е организатор на събитието, и още трима души, чиито имена не се споменават.

Ковачев е евродепутат от ГЕРБ и член на групата на ЕНП в Европейския парламент. Той подкрепяше позицията на правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, което през 2020 г. наложи вето върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

През януари тази година президентът на Северна Македония Стево Пендаровски предложи да бъде забранено влизането в страната на един евродепутат и няколко други лица от България за предстоящата тогава 151-та годишнина от рождението на революционера Гоце Делчев. Тогава той не посочи имена, но каза, че те са „активизирани от руските разузнавателни служби“.

Вижте също "Безпрецедентен език на омраза". Какви са взаимните обвинения между София и Скопие