Министърът на образованието на Сърбия подаде оставка след стрелбата в училище в Белград

Министърът на образованието на Сърбия Бранко Ружич.

Министърът на образованието на Сърбия Бранко Ружич подаде оставка. Решението му идва след стрелбата в училище в столицата в Белград, при която загинаха осем ученици и един охранител.

За стрелбата в училището на 3 май беше обвинено 13-годишно момче. Два дни по-късно осем души бяха убити, а 13 бяха ранени при масова стрелба в село Дубона на 42 км от сръбската столица.

Оставката на Ружич беше поискана от опозицията веднага след стрелбата в началното училище. В писмо до премиерката Ана Бърнабич, публикувано в Тиутър, министърът пише, че е съобщил за оставката си още в деня на стрелбата, но е изчакал дните на траур след двете престрелки в Сърбия.

В дните след стрелбата Ружич свърза случая с „канцерогенното влияние на интернет, видео игрите и т. нар. Западни ценности“. Подобно изказване направи и преимерката Бърнабич, която каза, че в социалните мрежи се злоупотребява със свободата на словото, а „поощряването на насилието се е превърнало в стандарт“.

След двата случая президентът Александър Вучич каза, че държавата ще предприеме сериозни мерки по ограничаването на притежанието на оръжие. Сръбският президент каза още, че е предложил на правителството да се върне смъртното наказание в Сърбия, но министрите са били против, тъй като единствената друга страна в Европа, която признава смъртното наказание, е Беларус.

Вижте също "Братята отново се сближават". Може ли новият президент на Черна гора да я превърне в "сръбски сателит"