Евродепутатът Андрей Ковачев не е допуснат в Северна Македония. България осъди случая

Андрей Ковачев

Българският евродепутат Андрей Ковачев не е допуснат да влезе на територията на Северна Македония. Това съобщи самият той пред БТА в събота. Още четирима български граждани са спрени на границата, но нито един от тях не е задържан.

Министерството на външните работи на България осъди решението на македонските власти. Представители на Скопие до момента не са коментирали случая.

Вижте също "Сезонът на провокаторите е открит". Защо отново има напрежение между България и Северна Македония

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев е планирал да присъства на събитие в памет на загинали през Балканските войни български войници край Ново Село - град в източната част на страната. Заедно с него е пътувал председателят на Фондация “Българска памет” Милен Врабевски, който е организатор на събитието, и още трима души, чиито имена не се споменават.

Петимата са спрени на границата и не са допуснати на територията на Северна Македония, каза Ковачев пред БТА.

“Повече от 10 години на Гергьовден ходя на военните гробища в Ново село, за да отдам почит на загиналите за Отечеството”, каза евродепутатът.

“Този път, за огромна моя изненада, не бяхме допуснати - аз, Милен Врабевски и още трима души - да влезем на територията на Република Северна Македония, без да ни дадат никакво обяснение.”

Ковачев добави, че е получил “един лист, на който пише, че има постановление, че не се допускаме в Република Северна Македония”.

Българското Министерство на външните работи реагира на новината като изрази “силно разочарование” от решението на македонските власти да не допуснат българските граждани в страната и го нарече “провокация”.

“Недоумение пораждат основанията за получения отказ, а именно издадена забрана за влизане в Северна Македония”, пише в позицията на външното министерство. В нея се добавя, че България ще постави въпроса пред властите в Скопие и пред международните си партньори.

“Развития от подобен характер оказват негативно влияние върху добросъседските отношения и усилията на българската страна, насочени към възстановяване на доверието и създаване на положителен климат за развитие на двустранните отношения”, се казва още позицията.

До момента властите в Северна Македония не са коментирали публично случая.

Самият Андрей Ковачев каза пред БТА, че е информирал македонския външен министър Буяр Османи за случая. “Той също не знаеше каква точно е ситуацията”, добави евродепутатът и каза, че случилото се е резултат от “инерцията от старото време, от времето на Югославия”.

Андрей Ковачев е евродепутат от ГЕРБ и член на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент. Той подкрепяше позицията на правителството на ГЕРБ и “Обединени патриоти”, което през 2020 г. наложи вето върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Милен Врабевски е основател и председател на фондация “Българска памет” и подпомага фондациите “Искам бебе” и “Майки за донорството”. През 2022 г. напусналата партия “Възраждане” бивша депутатка Елена Гунчева обвини председателя на партията Костадин Костадинов във връзки с Врабевски.

През януари тази година президентът на Северна Македония Стево Пендаровски предложи да бъде забранено влизането в страната на един евродепутат и няколко други лица от България за тогава предстоящата 151-та годишнина от рождението на революционера Гоце Делчев. Тогава той не посочи тези хора поименно, но каза, че те са “активизирани от руските разузнавателни служби”.

Вижте също Името на клуб "Цар Борис III" в Охрид предизвиква нетърпимост, реши македонска комисия