Лидерска среща ще решава ще има ли кабинет с първия мандат. ГЕРБ преговаря с ДПС, БСП и ИТН

ГЕРБ започна нови преговори - с всички останали партии, след като тези с ПП-ДБ се провалиха

ГЕРБ проведе в четвъртък отделни разговори с парламентарно представените партии ДПС, БСП, "Има такъв народ" (ИТН) в търсене на подкрепа за управление с първия мандат, но не постигна резултат. В петък предстои и среща с "Възраждане".

Дали и как би могло да бъде съставено правителство ще решават председателите на формациите на лидерска среща. Засега не е известно кога ще се проведе тя.

За избирането на редовен кабинет са нужни гласовете на поне половината депутати плюс един - 121 души, ако са се регистрирали и гласуват всички 240. ГЕРБ, ДПС и ИТН имат общо 116. ГЕРБ, ДПС и БСП - 128, а общо четирите партии събират 139 народни представители. "Възраждане" е на твърдата позиция, че няма да подкрепи друг кабинет.

В сряда партията на Бойко Борисов отказа да преговаря повече с коалицията ПП-ДБ за съставяне на правителство. Причината за това решение е отказът на ПП-ДБ да включи представители на ГЕРБ в състава на проектокабинета си, който представи във вторник.

След срещите с ДПС, БСП и ИТН в четвъртък обаче ГЕРБ допусна провеждането на още един кръг от разговори по управленската си програма с ПП-ДБ, които са поискали да я обсъдят. Това съобщи председателят на ПГ на партията Десислава Атанасова. Тя каза, че искането е дошло от номинирания за премиер от ПП-ДБ акад. Николай Денков и бившия говорител на кабинета "Петков" Лена Бориславова, която се отказа да бъде депутат. По-късно Даниел Лорер уточни пред БНТ, че това ще се случи в петък сутринта.

На срещите с другите формации Атанасова каза, че тема на разговорите ще е управленската програма на партията, която е за четири години и е разписана по секторни политики. По думите й отговорността за управлението трябва да е споделена "предвид ситуацията в страната".

БСП поиска подходът да е по-различен и вместо да се говори за конкретна програма, да се определят националните приоритети, както и "да се посочи ясен хоризонт на управление на евентуално правителство".

ДПС пък каза, че за него правителство с втория мандат е невъзможен, защото коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) не се е отзовала на поканата й за разговор.

ИТН декларира готовност да "подкрепи всяка една добра идея, без да робува на идеологически щампи". Партията на Слави Трифонов отказа да говори за бюджета за 2023 г., ако има съгласие за правителство.

Срещите и с трите партии имаха крака публична част в началото, след което се проведоха при закрити врати.

Вижте също "Сега е време за тяхната отговорност". Кирил Петков изброи три варианта пред ГЕРБ

През последната седмица ГЕРБ води разговори с ПП-ДБ. Двете коалиции вече постигнаха "джентълменско споразумение" за ротационно председателство на 49-ото Народно събрание и обща законодателна програма. Така за парламентарен председател беше избран Росен Желязков от ГЕРБ.

Президентът все още не е обявил кога ще връчи първия мандат, който трябва да бъде получен от кандидат-премиер на първата политическа сила в НС - ГЕРБ. В седемдневен срок ГЕРБ трябва да предложи състав на Министерския съвет или да върне мандата неизпълнен. Едва тогава втората политическа сила ПП-ДБ би получила мандата.

Преди срещите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че партията му няма да прави коалиция с ДПС и БСП, а ще търси подкрепя от тях, за да състави "кабинет от личности".

ИТН ще говори за бюджета, ако има правителство

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов каза на срещата с ГЕРБ, че партията му, която е май-малката парламентарно представена партия, "ще подкрепи всяка една добра идея, без да робува на идеологически щампи".

"Ако се сформира управленско мнозинство, то трябва да има обща управленска програма, а не на някоя от партиите", каза Йорданов.

Представители на "Има такъв народ" на срещата с ГЕРБ.

Той обърна внимание на ГЕРБ, че е отделила много време за разговори с ПП-ДБ, които определи като разговори "с предизвестен край и изключително безсмислени и странни". "Но това е ваше решение", каза той.

По думите му "ситуацията в държавата е толкова лоша във финансово състояние благодарение на Асен Василев".

По въпроса за бюджета Йорданов каза, че разговори може да има, ако има съгласие за правителство.

БСП иска "ясен хоризонт на управление"

На заявката на Десислава Атанасова да говорят за секторните политики, разписани в 4-годишната управленска програма на ГЕРБ, Кристиян Вигенин от БСП възрази, че е добре първо да бъде изяснен въпросът "как ГЕРБ си представя срока на действие и формата на едно редовно правителство".

По думите му са очертани три формата – на малцинството, коалиция, "правителство на личности".

Представители на БСП пристигат на срещата с ГЕРБ в Народното събрание. От ляво надясно: Георги Свиленски, Георги Гьоков, Манол Генов и Кристиан Вигенин.

Той очерта приоритетните въпроси за БСП - социалната, демографската политика, образование, здравеопазване, съдебната реформа и членството в Шенген, и посочи, че дефицит от 3 процента не е приемлив за БСП.

Десислава Атанасова каза, че предстоят "тежки" решения. "Ще се наложи да се върнем във времената на консервативна фискална политика, ще се наложат непопулярни мерки и решения, които ще препотвърждават евроатлантическия път на България", каза тя.

За ДПС правителство с втория мандат е невъзможно

Според ДПС е важно да се реализира кабинет с първия мандат.

"В този случай отговорността на ГЕРБ е още по-голяма", каза зам.-председателят на парламентарната група на партията Йордан Цонев на срещата с ГЕРБ.

ДПС е потърсила за разговор втората парламентарно представена формация - ПП-ДБ, но тя не им е отговорила, съобщи Цонев.

"Така че за нас правителство с втория мандат е невъзможно", каза той.

Парламентарната група на ДПС пристига за среща с ГЕРБ в Народното събрание, 4 май 2023 г. От ляво надясно: Йордан Цонев, Филиз Хюсменова, Елван Гюркаш, Ахмед Ахмедов, Хасан Адемов, Станислав Анастасов.

За срещата с ГЕРБ обаче Цонев каза:

"Имаме пълно съгласие по геополитическата ориентация на страната, по финансовата политика и че страната практически влиза в дългова криза, а публичните финанси са в много тежко състояние. Изводът ни е, че ако един редовен кабинет не положи усилия за финансова консолидация, тя ще ни бъде наложена отвън, защото страната ще влезе в процедура на прекомерен дефицит".

По думите му "останалите въпроси дали и как би могло да бъде съставено правителство, в какъв формат би могло да бъде съставено то, ще решат лидерите на лидерска среща".

Вижте също "Заради ината им ще отидем на избори". Борисов отказва преговори с ПП-ДБ, започва с другите партии