Русия нанася вълна от удари с дронове по украински градове, битката за Бахмут продължава

Началникът на украинските сухопътни войски генерал-полковник Александър Сирски се зарече, че няма да предаде Бахмут.

Русия започна нова серия от удари с дронове през нощта срещу украински градове, включително столицата Киев, но повечето от тях бяха свалени от противовъздушната отбрана на Украйна, казаха военните в сряда. В същото време украинските сили в източния град Бахмут отблъскват още руски атаки.

Командването на украинските военновъздушни сили съобщи, че е унищожило 21 от 26-те ирански дрона Shahed-136/131. Те са били изстреляни от района на Брянск в Русия и от източното крайбрежие на Азовско море, се казва в съобщението.

В Киев и редица други региони е обявена четиричасова въздушна тревога.

Украинската военна администрация съобщи, че всички дронове, насочени към Киев, са били свалени, без да уточнява техния брой. Атаката е третата вълна от руски въздушни удари срещу Киев за последните шест дни.

В Днепър дрон удари сградата на градската администрация, съобщи в Телеграм началникът на областната военна администрация Сергей Лисак.

"Избухна пожар, но вече е потушен. Няма пострадали жители. Спасителите все още работят на мястото", пише Лисак.

За експлозии в Черкаска, Днепропетровска и Запорожка област (Югоизточна и Централна Украйна) се съобщава и в социалните мрежи.

Пожар е избухнал в депо за гориво в руското село Волна близо до моста за Крим, съобщи местният губернатор в сряда в Телеграм, без да споменава причината за пожара.

В района на Донецк руските сили, предвождани от наемниците на руската паравоенна групировка Вагнер, продължиха да предприемат вълни от атаки през последните 24 часа срещу Бахмут.

Градът е ключов транспортен възел в региона на Донецк. Той остава център на усилията на Москва на изток. През последните няколко месеца в района се водят едни от най-ожесточените битки с големи жертви и от двете страни.

"Руските войски, съсредоточени върху провеждането на настъпателни операции към Лиман, Бахмут, Авдиивка и Мариинка, са извършили повече от 30 атаки", се казва в ежедневния доклад на украинския генерален щаб в сряда. Руските атаки са били отблъснати, се добавя в него.

Във вторник украински военен командир се зарече да не предаде Бахмут.

С индикации, че началото на дългоочакваната украинска контраофанзива е близо, началникът на украинските сухопътни сили генерал Александър Сирски, подчерта значението, което Киев отдава на удържането на Бахмут.

"Заедно с командващите взехме редица необходими решения, насочени към осигуряване на ефективна отбрана и нанасяне на максимални загуби на врага", каза Сирски след посещението си в Бахмут.

"Ние ще продължим, въпреки всички прогнози и съвети, да удържаме Бахмут, унищожавайки Вагнер и другите части на руската армия", добави той.

Вижте също "Купчини от хиляди тела". Пригожин заплаши, че ще изтегли "Вагнер" от Бахмут

Украйна все още държи части от града след месеци на ожесточени боеве срещу редовните руски войски и наемниците на Вагнер.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр каза, че контролът върху някои части на Бахмут наскоро е преминал в руската страна.

"Има загубени позиции и позиции, от които изтласкваме врага. Ожесточените боеве продължават - към момента градът се контролира от нашите въоръжени сили", каза тя пред украински телевизионен канал.

Основателят на паравоенната група Вагнер Евгений Пригожин каза, че украинските сили в момента контролират по-малко от 3 квадратни километра от Бахмут.

Не е възможно да се проверят независимо твърденията на нито една от страните, отбелязва Радио Свободна Европа (RFE/RL).

Вижте също "Божие наказание". Атаката срещу Севастопол е част от подготовката за контраофанзива, твърди Киев