Взрив е избухнал до колата на Иван Гешев край Самоков. Прокуратурата разследва терористичен акт

Полицията отцепи района на инцидента край самоковското село Ковачевци.

Прокуратурата разследва терористичен акт, след като взривно устройство е избухнало в понеделник около 11:45 часа в близост до колата, с която е пътувал главният прокурор Иван Гешев в района на Самоков.

Това съобщи ръководителят на националното следствие и заместник на Гешев - Борислав Сарафов пред журналисти в понеделник. По думите му взривът е бил "изключително силен". Това се случва месец и половина, след като самият Гешев обяви, че е обект на заговор, за да бъде свален от поста си.

"По сведения на очевидци огненият стълб, който е изригнал, е бил с височина 4-5 метра. На място се установи кратер, който е с дълбочина 30-40 см и диаметър близо 3 метра. Това е в непосредствена близост до пътното платно", каза Сарафов.

Той уточни, че взривното устройство е било насочено към пътя и е съдържало "не по-малко от 3 кг тротилов еквивалент" и осколки, които са се забили в отсрещните дървета.

"Взривното устройство е било с намерение да убие, не е било с цел сплашване, не е било фойерверки - изключително силен взрив, включително с осколки. Металните сачми, които намираме, част от които са се забили в дърветата, са с големина колкото човешки нокът", добави шефът на следствието.

Той определи случилото се като "професионално подготвено покушение и добре изпълнено", което по "една случайност" не е довело до смъртни случаи. Сарафов потвърди, че Гешев е пътувал в колата заедно със семейството си.

Директорът на следствието уточни още, че взривът е избухнал в момента, в който автомобилът се е изравнил с мястото, на което е бил поставен. Затова Сарафов обобщи, че "главният прокурор е бил мишена за убиване".

Щаб в МВР и съвещание в МС

Първо за случая съобщи пресцентърът на МВР, определяйки го като "инцидент с кортежа на главния прокурор". В първоначалното съобщение не се споменаваше за избухнала бомба.

Впоследствие кратък брифинг даде и главният секретар на МВР Петър Тодоров, който също говореше за "инцидент", без да споменава взривно устройство.

Той отказа да посочи подробности като уточни единствено, че няма пострадали, както и че в МВР вече е сформиран щаб с представители на Националната служба за охрана (НСО) и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

По думите му са "вдигнати всички сили, които са необходими за провеждане на мероприятията по изясняване на случая", включително националната полиция, жандармерията и Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

Освен сформирането на оперативния щаб, в който участва служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, във вторник предстои служебният премиер Гълъб Донев да проведе съвещание в Министерския съвет (МС), на което "информацията ще бъде обобщена", добави Тодоров.

В края на изявлението си Тодоров каза, че е недопустимо да има "заплаха за живота и здравето на всеки един български гражданин".

В средата на март Гешев участва в пресконференция, на която беше обявено, че прокуратурата има доказателства за заговор лично срещу Гешев. По собствените му думи тогава "става въпрос за това, което някои наричат овладяна държава, а други наричат мафия – срастване на всякакви институции, криминална престъпност мутри и който искате още".

Вижте също Иван Гешев вече направи своя избор. Как главният прокурор взе страна в кампанията