"Желание за съвместно управление". Росен Желязков допуска Асен Василев да бъде финансов министър

Председателят на парламента Росен Желязков

ГЕРБ няма да стигматизира имена за кандидати за министри. Това каза в интервю за БТВ председателят на парламента Росен Желязков.

„Имаме желание за съвместно управление, което да бъде подкрепено от голямо парламентарно мнозинство на първата и втората политическа сила в парламента с ясна програма“, каза Желязков. По думите му ГЕРБ е готова да участва в съвместно управление с ясна програма, със споделени политики, ясна законодателна рамка и ясен хоризонт. Желязков каза, че „споделената отговорност означава съвместно управление в изпълнителната власт, почти на паритетен принцип“.

Той каза, че това може да стане чрез експертен кабинет, с „по-малко политическо натоварване“.

Желязков каза, че, ако до връчването на мандата от президента не бъде постигнато разбиране за споделено управление, ГЕРБ ще представи свой проектокабинет. Партията на Борисов имала няколко варианта за премиер. "Това, че Бойко Борисов е сговорчив и има огромното желание да има резултат, поради което остана в парламента, не бива да се разчита като слабохарактерност", каза Желязков.

Вижте също ГЕРБ ще предложи свой премиер, ако преговорите с ПП-ДБ се провалят

ГЕРБ поставиха ултиматум на да представят състав на кабинет до неделя и партията да прецени дали го одобрява или не. От ПП-ДБ го отхвърлиха. „Ние поискахме структурата и състава на Министерски съвет, защото беше поискана подкрепа от ГЕРБ-СДС“, каза Желязков.

По думите му „горе-долу имаме яснота за част от структурата и поименния състав на идеите на колегите, с които продължаваме разговорите по политики. Надяваме се, че до вторник ще имаме някаква яснота по техните виждания [на ПП-ДБ]“.

Коментарът на Желязков е по повод изтеклия в медиите неофициален списък за кабинет на ПП-ДБ. Според него Николай Денков, който води преговорите от страна на ПП-ДБ, ще бъде издигнат за премиер. Сред лансираните имена са на съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. Петков е спряган за вицепремиер с ресор "Шенген" - МВР и служби за сигурност, а Василев за финансов министър. Според неофициалната информация, която коментира Росен Желязков, лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ще бъде издигнат за вътрешен министър.

„Нямам нищо против Асен Василев да е министър на финансите, защото само участието в управлението на финансите, които в последните две години са докарани в това състояние, е гаранция за излизане от ситуацията с носенето на отгговорност“, каза Желязков.

Вижте също ГЕРБ предпочита кабинет без Петков и Василев. ПП-ДБ отрече да има готов списък с имена

По този повод Кирил Петков коментира преди дни, че до вторник „всякакви имена, които ще чуете, са само слухове“.

ГЕРБ отказа да приеме кабинет с участието на лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, а ПП не си представя чисто експертно правителство без участие на свои ключови политици.

Очаква се ПП-ДБ да вземат финално решение във вторник, когато ще се събере и парламентарната група.