Депортирането на украински деца е геноцид, реши Парламентарната асамблея на Съвета на Европа

Заседание на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, архивна снимка

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие в четвъртък резолюция, с която призна депортирането на украински деца в Русия за геноцид.

По-рано украинското правителство съобщи, че 19 384 украински деца са били депортирани от Украйна в Русия след началото на руската инвазия през февруари 2022 г., а съдбата на още хиляди остава неясна.

Според текста на резолюцията преместването на украински деца е било "ясно планирано и организирано като държавна политика". Целта на тази политика е била "да се унищожат всички връзки и характеристики на тяхната украинска идентичност".

В прессъобщение на ПАСЕ се подчертава, че документалните доказателства за изселването на украинските деца отговарят на международното определение за геноцид. В документа асамблеята се позовава на доказателства, събрани в доклад на делегата на ПАСЕ Пауло Писко от Португалия, в който се споменава, че депортираните деца са били подложени на процес на "русификация" чрез превъзпитание на руски език.

Има и примери за деца, на които не е било позволено да говорят украински, били са подлагани на пропаганда и са били принуждавани да посещават лагери за военно обучение.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства приетата резолюция като важно решение, което ще помогне "да се потърси отговорност от Русия и нейните лидери". Във вечерното си видеообръщение късно в четвъртък той каза, че това е първото признание от страна на международна организация на такова високо равнище.

"Депортирането на украински деца е един от добре обмислените елементи на опита на Русия да заличи идентичността на нашия народ, да унищожи самата същност на украинците. Това е умишлено престъпление на геноцид, извършено от руски официални лица", добави той.

В четвъртък асамблеята на ПАСЕ приветства решението на Международния наказателен съд в Хага от март да издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и комисарката по правата на детето Мария Лвова-Белова по обвинения във военни престъпления и призова за тяхното изпълнение.

В отговор на заповедта Русия образува производство срещу съда в Хага. Кремъл твърди, че прехвърлянето на украински деца в Русия е било хуманитарна кампания за защита на сираци и деца, изоставени в зоната на войната.

ПАСЕ призовава също ООН и Червеният кръст да получат достъп, за да могат да съберат информация за съответните деца.

Вижте също "Казаха, че ще ме вземат от мама." Може ли отвеждането на украински деца в Русия да се смята за геноцид