Голямата картина: Колко трудно се сменя властта

На 26 април се навършиха 37 години от аварията в съветската атомна електроцентрала Чернобил. Тя се намира в днешна Украйна. Тази снимка е направена през 2016 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

В демокрацията хората могат да заменят едни управляващи с други със силата на бюлетината. Оказва се обаче, че 483 граждани от една избирателна секция в София са гласували, но гласовете им не са отчетени. Разберете как е възможно това.

Съседна Турция също отива на избори - едновременно на президентски и парламентарни. Има шанс избирателите да детронират настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган, пише Димитър Бечев. Интересува ли ви как още на 15 май уж всемогъщият Ердоган може да се окаже в опозиция след 20 години на власт?

Преди 25 години избухва конфликтът в Косово. Много жени стават жертви на изнасилвания от войници. Сръбските военни използват сексуалното насилие като инструмент за "етническо прочистване". Жените, които са го преживели, се борят с травмите си до ден днешен.

Три жени, които преподават в един от най-големите университети в България, губят работата си една по една. Причината е, че подават сигнал за три конкурса за доценти, които не отговарят на закона. Университетът отрича това да е причината за уволненията. Запознайте се с детайлите в тази история.

Кой преговаря и защо? За какво преговарят? За какво се разбраха? За какво не се разбират? За какво има време? Така звучат пет основни въпроса след първата среща между лидерите на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната"-"Демократична България". Научете техните отговори.

Какъв е този шум около зърното от Украйна

Вносът на зърно от Украйна е тема, която не излиза от новините в последните седмици. Ако чувствате, че сте изпуснали какъв точно е проблемът, това видео е за вас.

Your browser doesn’t support HTML5

Обяснено. Какъв е проблемът със зърното от Украйна

С най-сърдечни поздрави,

Нели Делчева