"Всичко е напълно унищожено". Какъв е животът на защитниците на Бахмут

Войник поздравява със знака на победата свой колега в контролираната от Украйна западна част на Бахмут. Анализаторите смятат, че източният град има малка стратегическа стойност, но е придобил по-скоро символно и политическо значение. Там двете страни продължават най-кръвопролитната пехотна битка от края на Втората световна война.

Украински войници патрулират в опустошения Бахмут на 23 април. Ден по-рано руските сили започнаха поредна нова атака. Нито една от страните обаче засега не успява да постигне особен напредък в продължаващата месеци наред битка за източния град, съобщи украинската армия на 25 април.

Украинската зам.-министърка на отбраната Хана Маляр описа продължаващите боеве в Бахмут като "непрекъснат динамичен процес".

"Можем да загубим позиции в битка днес и да си ги върнем на следващия ден, затова военните предпочитат да говорят за резултата след приключването на операцията", написа Маляр в Телеграм на 25 април.

Украински войник търси прикритие от руски обстрел в Бахмут. Руските сили започнаха опитите си да превземат града през юли 2022 г.
 

Украински войници си почиват в мазе, докато над главите им ехти артилерия.

"Уморени сме", казва заместник-командирът на батальон, чиято позивна е "Философа". "Малко по малко (руските сили) си отхапват малки парчета."

По думите на "Философа" силите на 93-та бригада се приближават буквално на метри от руските войски въпреки постоянния обстрел от артилерия, минохвъргачки и танкове.

Военни парамедици оказват помощ на ранен украински войник.

"Всеки ден, в който оказваме съпротива тук, дава повече възможности на други части да се подготвят за контраатака", добавя командирът им. "Нашата уязвимост е, че имаме недостиг на снаряди."

Украинската армия успява да снабдява войските си в обсадения Бахмут от близкия Часов Яр. Това се случва през т.нар. "Път на живота", където изгорели превозни средства и кратери маркират калния и опустошен пейзаж.

"Ако отрежете [този път], всички в Бахмут са мъртви. Без каквото и да било доставки. Без боеприпаси. Без храна. Нищо. Ще бъдем напълно отрязани", коментира войник пред Франс прес, докато до него войници подреждат редици от току-що доставени снаряди.

Украински войник минава край руини в Бахмут, 23 април 2023 г.

"Няма останали сгради. Всичко, всичко, всичко е напълно унищожено. Така или иначе ще трябва да бъде съборено", казва 38-годишен украински пехотинец на име Андрий.

 

Украински войници от щурмовия батальон "Айдар" се прикриват край стена в Бахмут. Те разказват, че се нуждаят от модерна артилерия и боеприпаси, за да се справят с руската обсада, 23 април 2023 г.

Украински войници носят ранен другар. Киев признава, че силите му са платили висока цена за защитата на "крепостта Бахмут" - град, в който преди руската инвазия живееха около 70 000 души. 

Тежките сражения за контрола над разрушения източен украински град Бахмут не стихват от месеци. Войниците от едно украинско подразделение разказват как се борят срещу руските атаки.