Бронираните мобилни болници, които ще спасяват ранени войници в Украйна

Снимки: Еймъс Чапъл

Активист в Румъния събира пари за бронирани мобилни болници за Украйна. Тяхната цел ще бъде да спасяват украински бойци на фронта. А създаването им е вдъхновено от историята на един войник, който умира на път от окопите към най-близката болница.

Този автобус, сниман в предградие на украинската столица Киев на 23 април, е едно от няколко бронирани превозни средства, които предстои да заминат за фронта в Донбас.

Автобусът преди е бил част от градския транспорт на град Пила, Северна Полша. Сега е оборудван за мобилна полева болница и брониран със стомана и кевлар.

Целта е да се разположи близо до фронта и да служи за лечение на ранени украински войници.

Мобилната болница отвътре

Това се случва благодарение на дарителска кампания в Румъния, започната от активиста от Брашов Раду Хосу. Той става популярен в социалните мрежи заради репортажите си от фронта в Украйна, които прави на румънски.

Хосу казва, че идеята за бронирана мобилна болница е на украински парамедик, известен с позивната си Ангел.

“Тази идея му се въртеше в главата от много време”, казва румънският активист.

Раду Хосу

Много тежко ранени войници в Украйна загиват по време на транспортирането им от фронта към най-близките болници, които са на часове път от най-предните позиции.

Така умира близък приятел на Хосу - Олег Губал, който е убит през ноември 2022 г. Той загива от раните си на път към болницата.

Олег Губал

“Той умря на пътя от фронта към най-близката болница”, казва Хосу.

“Ако тази бронирана мобилна болница съществуваше тогава, той можеше да има шанс да оцелее.”

“Той беше моят ангел пазител в окопите”, казва Хосу за Губал.

“Непрекъснато ме защитаваше от опасностите. Аз винаги се успивах, а той ме будеше и казваше: “Хайде, Раду, трябва да отидеш да ядеш.” Той беше наистина добър човек.”

След смъртта на украинския войник, Хосу се чувства задължен да го почете. Затова бронираната мобилна болница ще носи неговото име.

“Исках да превърна тази трагедия в нещо добро”, казва активистът.

“Това е реалността. Губал имаше дъщеря и малък син. От ноември, когато той умря, до Коледа синът му пишеше писма до Дядо Коледа и го молеше да върне баща му.”

Мобилната болница “Олег Губал” ще пътува заедно с камион, който има бронирана задна част. Там лекарите и медицинските сестри ще спят и ще се къпят.

По думите на Хосу фирмата в Киев, която преобразува автобусите в мобилни болници, е взела пари само колкото да плати на работниците.

“Собственикът има здравословни проблеми, които му пречат сам да отиде да се бие, затова иска даде своя принос като помогне с този проект”, казва румънският активист.

Румънски доброволец, който се бие на страната на Украйна, идентифициран само с позивната си Рум, управлява проекта.

Хосу казва, че комплексът “Олег Губал” струва общо 130 000 евро. Парите са събрани изцяло от дарения в Румъния, а най-голяма част от средствата е отишла за медицинско оборудване и военен клас броня за превозните средства.

На същото място в Киев се сглобяват и други превозни средства, които да достигат бързо до фронта и да извозват ранените войници до мобилните болници.

Автомобилите с висока проходимост ще представляват комбинация от шаси на съветски камион ГАЗ, кабина на американски камион Форд и изработен по поръчка брониран товарен отсек. Парите пак идват от дарения.

Хосу казва, че е бил поразен от даренията, които румънците правят по различните му проекти за набиране на средства в помощ на Украйна. Сред тях има и пенсионери, които са дарявали 50 евро от пенсиите си, които са по 250 евро на месец.

“Говорих с един възрастен човек и му казах: “Моля те, не прави това, имаш нужда от тези пари”, разказва Хосу. “Той ми каза: “Не ми отнемай шанса отново да бъда полезен на този свят.”

Мобилните болници и придружаващите ги камиони ще заминат от Киев към фронта в Донбас, където от месеци се водят тежки сражения, през май.