Русия засили атаките над Херсон. В Бахмут са загинали двама цивилни

Украински войник от трета отделна щурмова бригада стреля с гаубица D30 на фронтовата линия край град Бахмут на 23 април.

Руските военни са засилили обстрела на контролираната от Украйна част от южната област Херсон, съобщиха Южните отбранителни сили.

По-рано в събота влиятелният американски Институт за изследване на войната (ISW) съобщи, че украинските военни в района са преминали река Днепър и са установили позиции на източния бряг. Ръководителката на пресцентъра на Отбранителните сили на Южна Украйна Наталия Хуменюк отрече пресичането вече да се е състояло и каза, че обстрелът в Херсон е "провокиран от гръмки изявления, които предшестват действителната реалност и изпреварват малко действията".

По информация на ISW руски военни блогъри "са предоставили достатъчно геолокационни кадри и текстови съобщения, за да потвърдят, че украинските сили са установили позиции на източния бряг на Херсонска област, макар и не в какъв мащаб или с какви намерения".

Съобщенията, че украинската армия е пресякла Днепър, засилиха очакванията, че Киев е на прага да започне дългоочаквана пролетна контраофанзива. Една от предполагаемите цели е да се прекъсне сухопътният коридор, който силите на Кремъл са създали между незаконно анексирания Кримски полуостров и Русия. Украинските военни отказаха да потвърдят или отхвърлят съобщенията. Владимир Салдо, назначеният от Москва ръководител на Херсонска област, също отрече.

В Бахмут са загинали още двама цивилни след руски обстрел през предходните 24 часа, съобщи в понеделник началникът на Донецката областна военна администрация Павло Кириленко, като добави, че други двама са били ранени. Украинските защитници продължават да държат стратегическите си позиции в Бахмут, каза високопоставен военен командир.

По-рано Русия съобщи, че е постигнала напредък в града, който е епицентър на ожесточена, продължаваща от месеци битка за контрол над източната част на Донецка област.

"Нанасяме удари по врага, често неочаквани за него, и продължаваме да държим стратегическите линии", написа в Телеграм Олександър Сирски, командир на сухопътните сили на Украйна. "Руснаците понасят тежки загуби, ние унищожаваме личния им състав и настъпателния им потенциал", добави Сирски.

Коментарите му дойдоха, след като в неделя руското министерство на отбраната съобщи, че руските сили са превзели два района в западната част на града. Евгений Пригожин, началник на руската наемническа групировка "Вагнер", твърди, че силите му контролират тези райони почти изцяло. Съобщенията не могат да бъдат проверени независимо.

Вижте също "Няма по-фашистка държава от Русия". Как бивш офицер от руското разузнаване реши да се бие за Украйна