Бойко Борисов поиска ПП-ДБ да изясни от кои партии очаква подкрепа за правителство

Бойко Борисов даде брифинг в присъствието на цялото ръководство на партията си.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска в петък коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) да каже от кои партии очаква подкрепа за правителство, ако получи от президента втория проучвателен мандат.

Това се случи, докато при Румен Радев провеждаше консултация с последната парламентарна партия "Има такъв народ". По-рано той се срещна последователно "Възраждане", ДПС и БСП, а в четвъртък разговаря с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Още преди да започнат консултациите, първите две парламентарни сили започнаха преговори за законодателна програма. В същото време от ПП-ДБ потвърдиха позицията си, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ.

Сега Борисов коментира, че предвид "тяхната категоричност, че с ГЕРБ няма да управляват, молим за отговор".

"ПП-ДБ казват, че с втория мандат искат правителство с подкрепа на кой? Да назоват поименно с кой. Формулировката "всички, които искат" означава никой. Да кажат дали очакват подкрепа на ГЕРБ, ДПС, ИТН или "Възраждане", каза той.

Според него от отговора на този въпрос зависи мнозинството в Народното събрание, както и кворумът.

"Ако се търси подкрепата на ГЕРБ, ще предприемем едни действия. Ако не се търси подкрепата на ГЕРБ - по друг начин. Ако имат договорки с други партии, да го заявят", призова Борисов.

Според него, ако ПП-ДБ търсят подкрепа от всички, "значи задкулисието работи". По думите му, ако другата коалиция очаква подкрепа от ГЕРБ, трябва да бъде проведена лидерска среща.

Вижте също Програма с добри намерения. Кои са препъникамъните в общите приоритети на ГЕРБ и ПП-ДБ