Голямата картина: Колко дълги и колко златни са връзките

Нацистки войници ескортират евреи от Варшавското гето, 19 април 1943 г. Преди 80 години 1500 млади евреи неочаквано се надигат срещу нацистките войници, дошли да ликвидират гетото и да отведат последните 56 000 евреи в газовите камери. Въстанието е потушено след месец.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина - седмичният бюлетин на Свободна Европа. В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете. Абонирайте се тук!

Той е един от хората, убеждавали САЩ да налагат персонални санкции срещу корумпирани руски политици. Тези идеи по-късно стават факт чрез закона "Магнитски". Тази седмица беше осъден на 25 години затвор в Русия. Кой е Владимир Кара-Мурза, чиято присъда произнесе съдия, санкциониран по закона "Магнитски".

Руското влияние се простира и много по-далече. Чак до Судан. Преди дни там избухна нов въоръжен конфликт. Каква е връзката с Русия? Тя е присъствието на руската частна военна групировка "Вагнер". Неин основател е близкият до Владимир Путин Евгений Пригожин. Ако се чудите какво прави "Вагнер" в Судан, имаме отговорите. Замесено е и злато, много злато.

В България най-важният въпрос остава дали и кога ще има стабилно управление. Ясно е, че страната има нужда от това. Малка доза позитивизъм дойде, след като първите две коалиции в новия парламент ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ анонсираха "джентълменско споразумение", базирано на обща законодателна програма. Но какво означава това? И кои са най-проблемните теми?

Не по-малко важен е въпросът какво се случва със зърното. Българското. Украинското. Преди дни България въведе временна забрана на вноса на зърно от Украйна. Проблем ли е украинският внос? Защо са пълни складовете на българските производители на зърно? Кой печели от забраната за внос на украинско зърно?

Със сигурност България спечели. Златен медал на Световното първенство за трансплантирани атлети в Пърт, Австралия в лицето на Георги Пеев. Той е с трансплантирани сърце и бъбрек, но не е там за медалите, а за да накара "някой в нашата държава да проумее, че донорството е живот". Научете неговата история.

Като на кино

Една епоха, която сме гледали само на старите снимки. Съживяват я основателите на "Киноклуб Супер 8", които събират и възстановяват стари филми. Как вършат тази почти "детективска" работа гледайте във видеото.

Your browser doesn’t support HTML5

"Да се върнеш в миналото". Защо "Киноклуб Супер 8" събира старите ви домашни филми

Сърдечни поздрави,

Ваня Савкова