Свръхтежката ракета Starship на SpaceX излетя, но се взриви след 4 минути

Излитането беше наблюдавано от милиони хора на живо

Новата свръхтежка ракета Starship на компанията SpaceX на Илон Мъск се взриви при първия си полет по-малко от 4 минути след излитането.

Никой не е пострадал при теста без екипаж, който стартира от космодрума в Бока Чика на източния бряг на Тексас в четвъртък сутринта местно време.

След две-три минути полет ракетата - най-голямата, разработвана някога - започна да излиза от контрол и скоро беше унищожена от бордовите заряди.

Мъск коментира, че компанията му ще опита отново след няколко месеца. Според него "победа" е самото излитане на кораба от земята и неразрушаването на инфраструктурата на стартовата площадка.

"Поздравления за екипа на SpaceX за вълнуващото тестово изстрелване на Starship! Научихме много за следващото тестово изстрелване след няколко месеца", написа той в Туитър.

Инженерите на SpaceX определят мисията като успешна, защото не се притесняват от такива инциденти. Вторият кораб Starship е почти готов за полет.

Федералната авиационна администрация, която лицензира изстрелванията на ракети в САЩ, съобщи, че ще наблюдава разследването на злополуката. Говорител уточни, че това е стандартна практика при загуба на превозно средство по време на полет.

Ръководителят на НАСА Бил Нелсън написа в Туитър:

"Поздравления за SpaceX за първия интегриран тест на Starship! Всяко голямо постижение в историята изисква определено ниво на изчислен риск, защото с големия риск идва и голямата награда. Очакваме с нетърпение всичко, което SpaceX ще научи до следващия тестови полет - а и след това".

Американската космическа агенция разчита на Starship да превозва астронавти до повърхността на Луната след няколко години, свързвайки се с капсулата "Орион" в лунна орбита. На по-късен етап Мъск иска да използва огромните космически кораби, за да изпраща повече хора на Марс.

Общата височина на Starship е 120 метра, което го прави най-голямата и най-мощната ракета, създавана някога. Тя е в състояние да генерира почти двойно по-голяма тяга при излитане в сравнение с лунната ракета на НАСА, която изпрати празна капсула до естествения спътник на Земята и обратно в края на миналата година.

Космическият кораб за многократна употреба Starship е предназначен за полет до Марс и е проектиран да превозва 100 души. Прототипи вече са извършиха няколко тестови полета обратно към Земята, но досега те бяха в рамките на земната атмосфера.

Вижте също Селфи за $93 милиарда. Америка се връща на Луната