Срещу танкове и артилерия. 80 години от еврейското въстание във Варшавското гето

По заповед на лидера на Нацистка Германия Адолф Хитлер по време на Втората световна война на 19 април 1940 г. в полската столица Варшава е създадено гето, в което СС (Шуцщафел - паравоенна организация на Нацистка Германия) обкръжава около половин милион евреи. На снимката се вижда една от стените на Варшавското гето, 1 февруари 1941 г.

Хиляди евреи умират тук от глад и болести. Тази и десетки други снимки от Варшавското гето от 1941 и 1942 г. са направени от Джо Хайдекер - журналист, служил като обикновен войник във Вермахта.

Снимка: Дж. Дж. Хайдекер

 

Жители на Варшавското гето държат децата си.

Снимка: Дж. Дж. Хайдекер

С помощта на фотоапарат Kine Exakta Хайдекер запечатва много от сцените, които е видял по време на войната, включително серия от 42 снимки от Варшавското гето, направени между 11 ноември 1941 и 16 април 1942.

Снимка: Дж. Дж. Хайдекер

Хайдекер продължава да прави снимки въпреки забраната срещу независимите фотографи, издадена от генерал Вьолер през 1941 г. Неговите снимки от Варшавското гето са публикувани в книгата Das Warschauer Ghetto, (Muenchen: Deutscher Taschenbuch Verlag, 1983) и се появяват на английски като The Warsaw Ghetto: a photographic record, 1941-1944 (London: I.B. Tauris, c1990).

Снимка: Дж. Дж. Хайдекер

Продавач на вестници във Варшавското гето.

Снимка: Дж. Дж. Хайдекер

Двама еврейски полицаи край заграждения с бодлива тел във Варшавското гето.

Снимка: Дж. Дж. Хайдекер

Въстанието избухва на 19 април 1943 г., за да попречи на силите на Хитлер да ликвидират Варшавското гето и да отведат останалите евреи на сигурна смърт в лагерите Треблинка, Аушвиц и Майданек. На снимката се виждат офицери от СС в гетото по време на разрушаването му през пролетта на 1943 г.

Нацистки военни арестуват граждани във Варшавското гето през пролетта на 1943 г. Немските войници са заловили около 1500 слабовъоръжени бойци, които близо месец са се съпротивлявали срещу танкове и артилерийски части.

Човек излиза от подземен бункер по време на ликвидирането на Варшавското гето през 1943 г. По време на избухването на въстанието в гетото има около 56 000 евреи. Около 20 000 успяват да се прехвърлят в "арийската" част на Варшава през тайни тунели и канали.

Немски войник проверява документите на евреин. По време на боевете загиват около 6000 евреи, 7000 са убити от немски войници, още толкова са транспортирани в концентрационния лагера в Треблинка, а останалите 36 000 евреи се озовават в лагерите Аушвиц и Майданек (близо до Люблин).

Снимка: Дж. Дж. Хайдекер

След потушаването на въстанието на 16 май 1943 г. нацистките войници взривяват синагогата. Този кадър е уловил как нацистки офицери се разхождат по улиците, докато сгради във Варшавското гето горят. 

На тази снимка от април/май 1943 г. нацистки офицери отвеждат евреи в концентрационни лагери след въстанието във Варшавското гето.

Нацистки войници ескортират евреи от Варшавското гето, 19 април 1943 г.

Варшавското гето е изравнено със земята през 1943 г., а евреите са отведени в лагери.

Германският канцлер Вили Бранд коленичи пред паметника на героите от Варшавското гето на 6 декември 1970 г. Този неочакван жест е изтълкуван като израз на смирение и като символ на политиката на Бранд към Изтока, насочена към диалог с комунистическите правителства.

На 19 април се навършват 80 години от въстанието във Варшавското гето. През 1943 г. около 1500 млади евреи с оръжия в ръце неочаквано се надигат срещу нацистките войници, дошли да ликвидират гетото и да отведат последните 56 000 евреи в газовите камери. Въстанието е потушено след месец.