380 милиона евро. Насред заплахи от Русия Финландия изгражда ограда по границата

Работата по подготвянето на границата за поставянето на ограда започна още в края на февруари. Тази снимка е направена на 14 април близо до граничния пункт Пелкола, на три километра от Иматра, Югоизточна Финландия, срещу град Светогорск от руска страна. Първо трябваше да се изсекат дърветата, а след това да се изкопае ров на няколко метра от границата.

Този компютърно-генериран модел на бъдещата 3-метрова ограда показва как се очаква да изглежда. 
Освен телената плет, бариерата ще включва и допълнителен път, обезлесено разстояние, както и система за наблюдения денонощно. Затова съобщават граничните власти на Финландия. 
 

Гледка към руската граница от страна на Финландия. 
Хелзинки казва, че новата ограда цели да спре прилива на незаконни имигранти.
Финландското правителство се опасява от натиска, който може да окаже Русия ако реши да натовари граничната охрана с голям брой мигранти. Това беше направено за първи път от беларуския диктатор и поддръжник на Путин Александър Лукашенко, който през 2021 г. заплаши да "наводни" Европа с "наркотици и мигранти" заради санкциите, наложени му от Европейския съюз. Десетки хиляди хора тогава се появиха на границата на Беларус с държави от ЕС.
 

​​​​​​Полковник от финландската гранична охрана Мика Риткоенен близо до руската граница е сниман на 14 април.

Финландската гранична охрана казва, че изграждането на оградата се очаква да струва около 380 милиона евро. Тя по думите им е „необходима в ситуации, в които незаконното влизане е инструментализирано или мащабно“. Хелзинки добавя още, че „преградната ограда също ще намали зависимостта на Финландия от ефективността на руския граничен контрол“.

Финландският граничен пункт Пелкола с Русия.

Бригаден генерал от граничната охрана Яри Толпанен казва пред Ройтерс, че през 2022 г. само 30 незаконни преминавания са били забелязани от финландските граничари, докато около 800 опита са били осуетени от руската страна, преди мигрантите да успеят да стигнат до финландска територия.

Финландски (вляво) и руски гранични знаци, снимани близо до Иматра в Югоизточна Финландия.

Финландия се присъедини към военния съюз на НАТО на 4 април. След това Кремъл отправи неясни заплахи за отмъщение. Това според Толпанен дава уснование на Финландия да иска "по-надежден и по-независим граничен контрол“.

Финландско-руската граница близо до Иматра, снимана през март 2023 г.

В райони в близост до населени места границата между двете държави в момента е оградена с ниска ограда, предназначена да спира само скитащия добитък и хората могат лесно да я прескочат.

Гранична охрана патрулира с моторни шейни в района на Куусамо, близо до границата с Русия, през февруари 2023 г.

Голяма част от 1340-километровата граница на Финландия с Русия се смята за твърде отдалечена и недостъпна, за да изисква каквито и да било физически бариери. Вместо това 200-те километра нова ограда ще бъдат поставени в райони, лесно достъпни по шосе, най-вече в югоизточната част на страната, но също и в северния регион на Лапландия.

Мечка наблюдава два вълка, които обикалят около нея. Снимката е направена в пустинята край финландския град Хукаярви, близо до руската граница през май 2022 г.

Граничната ограда получи широко политическо одобрение във Финландия, но екологични групи казват, че може да има значително въздействие върху дивата природа, която процъфтява в трансграничния регион. Говорител на Финландския институт по околна среда каза пред местните медии, че оградата ще доведе до „по-малко вълци, мечки и диви свине, влизащи във Финландия от Русия“.

Багер работи, докато служители във финландската гранична охрана си говорят, близо до граничния пункт Пелкола на 14 април.

Новата гранична ограда трябва да бъде завършена през 2026 г. и се очаква да има продължителност на живота около 50 години.

В ход е изграждането на 200-километрова ограда по част от 1300-километровата граница между Финландия и Русия. След като Хелзинки стана част от НАТО, властите решиха, че страната има нужда от по-надеждна охрана на източната си граница.