Украйна съобщи за 8 убити и десетки ранени след руска атака срещу жилищна сграда в Славянск

Една от поразените от руска атака жилищни сгради в Славянск

Най-малко осем души са убити, а десетки други са ранени след руска атака срещу жилищна сграда в източния град Славянск. Руската армия е атакувала и още няколко жилищни сгради и училище в града, съобщиха украинските власти.

„Руснаците отправиха няколко атаки по жилищни сгради в града, унищожиха високи здания и нанесоха поражения върху училище“, каза губернаторът на Донецка област Павло Кирилинеко. По думите му властите продължават спасителната операция, защото седем души, сред които и едно дете, може да са попаднали под останките на напълно унищожена сграда.

Вижте също Нова руска частна армия набира популярност по модела на "Вагнер". Какво знаем за "Конвой"

По данни на украинската полиция сред жертвите е двугодишно дете, което е било извадено от останките, но е починало на път за болница.

„Държавата на злото още веднъж показва същността си“, каза украинският президент Володимир Зеленски.

Спасители и доброволци вадят дете под останките от жилищна сграда в Славянск след руската атака от 14 април

Славянск е един от големите градове в района на Донецк, които се намират в близост до основната точка на бойните действия – Бахмут. По данни на британското разузнаване украинските сили са били принудени да се оттеглят от някои части в и около града.

Преди седмици Владимир Путин издаде заповед руските сили да вземат изцяло контрола над Донцка, Луганска, Запорожка и Херсонска области. В тях бяха проведени непризнати, незаконни референдуми за присъединяване към Москва.

В същото време Украйна се готви за контраофанзива в края на пролетта или началото на лятото.

Вижте също "Скачаха в окопите ни, хвърляха гранати". Украински десантчици разказват за боевете край Бахмут