Последният прокурор от Нюрнбергския процес почина на 103 години

Бенджамин Ференц

Последният прокурор от Нюрнбергския процес за престъпленията на нацисткия режим през Втората световна война - Бенджамин Ференц, почина на 103-годишна възраст, съобщиха световните медии.

Той е само на 27 години, когато постига осъждането на 22 нацистки офицери за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Сред тях са четирима командири на оперативни групи от есесовци (СС е голяма паравоенна организация), които са убивали беззащитни жени, мъже и деца в окупираните територии в Източна Европа.

Ференц е починал спокойно в съня си в петък вечерта в старчески дом в Бойнтън Бийч, Флорида.

Потвърждавайки смъртта му, Музеят на Холокоста в САЩ съобщи, че светът е загубил "лидер в търсенето на справедливост за жертвите на геноцид".

Бенджамин Ференц е роден в Трансилвания - част от Румъния - през 1920 г., но семейството му емигрира в САЩ, когато е малък, за да избегне антисемитизма.

След като завършва право в Харвард през 1943 г., се записва в американската армия и участва в съюзническия десант в Нормандия и в битката при Булгера. Издига се до чин сержант и в крайна сметка се присъединява към екип, натоварен с разследването и събирането на доказателства за нацистките военни престъпления.

Екипът е базиран заедно с армията в Германия и влиза в концентрационните лагери при освобождаването им, като води записки за условията във всеки от тях и интервюира оцелелите.

По-късно Ференц разказва, че е намирал тела, "натрупани като дървен материал", и "безпомощни скелети с диария, дизентерия, тиф, туберкулоза, пневмония и други болести, които се гърчат в своите въшлясали койки или на земята, като само жалките им очи молят за помощ".

Вижте също 80 години разногласие. Какво прави Борис III за оцеляването и депортацията на евреите

Той описва Бухенвалд - един от най-големите лагери в Германия - като "костница за неописуеми ужаси".

"Няма съмнение, че бях неизличимо травмиран от преживяванията си като следовател на военни престъпления в нацистките центрове за изтребление. Все още се опитвам да не говоря и да не мисля за подробностите", пише Ференц в спомените си, цитиран от Би Би Си.

След войната той се връща в Ню Йорк, за да практикува право, но скоро след това е нает да помогне за обвинението на нацистите по време на Нюрнбергския процес, въпреки че няма предишен опит в съдебните дела.

Той става главен прокурор на процеса срещу членовете на Айнзацгрупите - мобилни ескадрони на смъртта на СС, които действат в окупираната от нацистите Източна Европа и според оценките са убили над 1 милион души.

От 22-ма мъже, изправени пред съда, всички са осъдени, като 13 от тях получават смъртни присъди, но само четирима са екзекутирани в крайна сметка.

След приключването на процесите Ференц, който владее свободно шест езика, включително немски, остава в Западна Германия и помага на еврейски групи да получат обезщетение от новото правителство.

В по-късните си години той става професор по международно право и се бори за създаването на международен съд, който да преследва лидерите на правителства, уличени в извършването на военни престъпления, като написва няколко книги по темата.

През 2002 г. в Хага, Нидерландия, е създаден Международният наказателен съд, въпреки че ефективността му е ограничена поради отказа на няколко големи държави, включително САЩ, да участват в него.

Вижте също "Посланици в ада". Как Франко мобилизира доброволци в помощ на Хитлер на Източния фронт